MENI
11.6.2009.

ODRŽANA SJEDNICA POVJERENSTVA ZA VANJSKU I TRGOVINSKU POLITIKU, CARINE, PROMET I VEZE



Na danas održanoj 27. sjednici Povjerenstva za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i veze Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH podržan je Prijedlog zakona o zaštiti domaće proizvodnje unutar Sporazuma CEFTA, predlagatelj Zastupnički dom PSBiH.

Podržani su principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o konkurenciji, predlagatelj Vijeće ministara BiH.  
Data je suglasnost i predloženo Domu naroda za davanje suglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o kreditu između Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo financija i trezora BiH, i Raiffeisen Zentralbank Österreich Aktiengesellschaft-Razvoj vodoopskrbnog sustava u općini Livno, Ankesa II. Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške o financiranju projekta u korist pravosuđa i/ili sudova i tužiteljstava u BiH, Međunarodnih zdravstvenih propisia (2005), Sporazuma o ekonomskoj suradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije, Amandmana na Konvenciju o osnivanju Vijeća za carinsku suradnju, kao i Europske konvencije o obavijestima o stranom pravu (London, 7. lipanj 1968.god.) s Dodatnim protokolom (Strasbourg, 15. ožujak 1978.god.).
Također, na današnjoj sjednici data je suglasnost i predloženo Domu naroda za davanje suglasnosti za ratifikaciju Dodatnog protokola uz Kaznenopravnu konvenciju protiv korupcije (ETS 191), koji je potpisan u Strasbourgu, 15. svibanja 2003. godine, Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Albanije o suradnji u borbi protiv kriminala, posebno terorizma, nelegalne trgovine drogom i organiziranog kriminala, Protokola između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije o održavanju redovitih sastanaka predstavnika graničnih policija na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, Protokola između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije o provođenju zajedničkih ophodnji uz zajedničku državnu granicu i Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore o provođenju graničnih provjera na zajedničkim graničnim prijelazima.
Članovi Povjerenstva su primili k znanju dopis Ministarstva vanjskih poslova BiH „Mapa puta za liberalizaciju viznog režima za građane Bosne i Hercegovine – obveze koje je potrebno žurno ispuniti“.
K znanju su primljena izvješća i informacije Ministarstva vanjskih poslova BiH o Rezoluciji o europskoj savjesti i totalitarizmu sa zasjedanja Europskog parlamenta 01. i 02. 04. 2009. godine, kao i o Konferenciji zemalja članica – potpisnica Jadranske povelje, čije šestomjesečno predsjedanje Bosna i Hercegovina preuzima od 01. 07. 2009. godine.
Povjerenstvo je razmatralo izvješća o međunarodnim aktivnostima parlamentarnih povjerenstava i izaslanstava PSBiH te primilo k znanju Izvješće o sudjelovanju izaslanstva PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Europi (PSOESS) u nadgledanju izbora u Makedoniji, održanih 22. 03. 2009. godine, Izvješće o sudjelovanju izaslanstva PSBiH u PSOESS-a u nadgledanju izbora u Crnoj Gori, koji su održani 29. 03. 2009. godine, Izvješće sa zimskog zasjedanja Parlamentarne skupštine OESS-a u Beču 19. i 20. 02. 2009. godine, Izvješće s drugog dijela redovitog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope za 2009. godinu, koje je održano u Strasbourgu od 27. do 30. 04. 2009. godine, i Izvješće o posjetu izaslanstva Parlamentarne skupštine BiH Parlamentu Islamske Republike Iran, od 04. do 07. svibnja 2009. godine.
Također, primljeno je k znanju Izvješće sa sastanka o ulozi parlamenata u poticanju konkurentnosti i gospodarskog rasta unapređenjem poslovnog okruženja u zemljama zapadnog Balkana, koji je održan u Beogradu 06. i 07. 03. 2009. godine – Dekleracija o budućoj suradnji parlamenata u regiji, i Izvješće o sudjelovanju izaslanstva Parlamentarne skupštine BiH na proslavi 60. obljetnice NATO-a.  (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću