MENI
11.6.2009

ODRŽANA SJEDNICA KOMISIJE ZA VANJSKU I TRGOVINSKU POLITIKU, CARINE, SAOBRAĆAJ I KOMUNIKACIJE



Na danas održanoj 27. sjednici Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH podržan je Prijedlog zakona o zaštiti domaće proizvodnje unutar Sporazuma CEFTA, predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Podržani su principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o konkurenciji, predlagač Vijeće ministara BiH.  
Data je saglasnost i predloženo Domu naroda za davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o kreditu između Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministartsvo finansija i trezora BiH, i Raiffeisen Zentralbank Ősterreich Aktiengesellschaft – Razvoj sistema vodosnabdijevanja u općini Livno, Aneksa II. Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške o finansiranju projekta u korist pravosuđa i/ili sudova i tužilaštava u Bosni i Hercegovini; Međunarodnih zdravstvenih propisa (2005), Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije, Amandmana na Konvenciju o osnivanju Vijeća za carinsku saradnju, kao i Evropske konvencije o obavještenjima o stranom pravu (London, 7. juni 1968.) s Dodatnim protokolom (Strazbur, 15. mart 1978.);.
Također, na današnjoj sjednici data je saglasnost i predloženo Domu naroda za davanje saglasnosti za ratifikaciju Dodatnog protokola Krivičnopravne konvencije protiv korupcije (ETS 191), Strazbur, 15. maj 2003., Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vijeća ministara Republike Albanije o saradnji u borbi protiv kriminala, posebno terorizma, ilegalne trgovine drogom i organiziranog kriminala,, Protokola između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije o održavanju redovnih sastanaka predstavnika graničnih policija na državnom, regionalnom i lokalnom nivou, Protokola između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije o provođenju zajedničkih patrola uz zajedničku državnu granicu i Sporazuma izmedu Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore o provodenju graničnih provjera na zajedničkim graničnim prijelazima.
Članovi Komisije su primili k znanju dopis Ministarstva vanjskih poslova BiH „Mapa puta za liberalizaciju viznog režima za građane Bosne i Hercegovine – obaveze koje je potrebno hitno ispuniti“.
K znanju su primljeni izvještaji i informacije Ministarstva vanjskih poslova BiH o Rezoluciji o evropskoj savjesti i totalitarizmu sa zasjedanja Evropskog parlamenta 01. i 02.04.2009., kao i o Konferenciji zemalja članica - potpisnica Jadranske povelje, od 01.07.2009. BiH preuzima šestomjesečno predsjedavanje.
Komisija je razmatrala izvještaje o međunarodnim aktivnostima parlamentarnih komisija i delegacija PSBiH te primilo k znanju Izvještaj o učešću delegacije PSBiH u PSOSCE-a u nadgledanju izbora u Makedoniji, održanih 22.3.2009., Izvještaj o učešću delegacije PSBiH u PSOSCE-a u nadgledanju izbora u Crnoj Gori, koji su održani 29.3.2009., Izvještaj sa zimskog zasjedanja parlamentarne skupštine OSCE-a, Beč, 19. i 20. februar 2009., Izvještaj s drugog dijela redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope za 2009. godinu,koje je održano u  Strazburu od 27. do 30. aprila 2009., i Izvještaj o posjeti delegacije Parlamentarne skupštine BiH Parlamentu Islamske Republike Iran, od 4. do 7. maja 2009. godine.
Također, primljen je k znanju Izvještaj sa sastanka o ulozi parlamenata u podsticanju konkurentnosti i privrednog rasta kroz unapređenje poslovnog okruženja u zemljama zapadnog Balkana, koji je održan u Beogradu 6. i 7. marta 2009. godine -  Deklaracija o budućoj saradnji parlamenata regiona i Izvještaj o učešću Delegacije Parlamentarne skupštine BiH na proslavi 60. godišnjice NATO-a. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću