MENI
1.4.2015.

Предсједавајући Дома народа Бариша Чолак разговарао с амбасадором Грчке у БиХ


Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Бариша Чолак разговарао је данас у Сарајеву с амбасадором Грчке у БиХ Karolosom Gadisom о билатералним односима двије земље и даљим корацима које ће новоизабране власти у БиХ предузимати на путу наше државе ка европским и евроатлантским интеграцијама.

Оцјењујући да су односи између Грчке и БиХ пријатељски и партнерски, амбасадор Gadis поздравио је именовање новог Савјета министара БиХ и пожелио нашој земљи успјех у даљем процесу европских интеграција.

Према ријечима амбасадора Gadisa, Грчка ће, у складу са раније потписаним Меморандумом између двије земље о убрзању европског пута БиХ, пружити пуну политичку и стручну помоћ Босни и Херцеговини на њеном путу ка Европској унији и НАТО-у.

Предсједавајући Чолак оцијенио је да је пред нашом земљом тежак период, током којег ће Босна и Херцеговина морати да убрза провођење реформи на које се обавезала прихватањем и потписивањем Заједничке изјаве о опредијељености за предузимање неопходних реформи у процесу приступања Европској унији.

Према Чолаковим ријечима, приоритет нових власти требао би бити хитно успостављање ефикасног механизма координације, као и провођење реформи које би довеле до побољшања економско – социјалне ситуације у земљи, довођења страних инвестиција и отварања нових радних мјеста.

Предсједавајући Чолак упозорио је и на чињеницу да се сви водећи политичари у БиХ требају суочити и са тешким питањима попут измјене Устава БиХ у вези са пресудом у случају „Сејдић и Финци“, изборног законодавства, као и са рјешавањем питања државне и војне имовине.

Током састанка наглашен је заједнички став о потреби унапређења билатералних и регионалних односа, те изражено задовољство због чињенице да је Босна и Херцеговина крајем априла домаћин састанка земаља чланица Јадранско – јонске иницијативе. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу