MENI
1.4.2015

Predsjedavajući Doma naroda Bariša Čolak razgovarao s ambasadorom Grčke u BiH


Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bariša Čolak razgovarao je danas u Sarajevu s ambasadorom Grčke u BiH Karolosom Gadisom o bilateralnim odnosima dvije zemlje i daljim koracima koje će novoizabrane vlasti u BiH preduzimati na putu naše države ka evropskim i euroatlantskim integracijama.

Ocjenjujući da su odnosi između Grčke i BiH prijateljski i partnerski, ambasador Gadis pozdravio je imenovanje novog Vijeća ministara BiH i poželio našoj zemlji uspjeh u daljem procesu evropskih integracija.

Prema riječima ambasadora Gadisa, Grčka će, u skladu sa ranije potpisanim Memorandumom između dvije zemlje o ubrzanju evropskog puta BiH, pružiti punu političku i stručnu pomoć Bosni i Hercegovini na njenom putu ka Evropskoj uniji i NATO-u.

Predsjedavajući Čolak ocijenio je da je pred našom zemljom težak period, tokom kojeg će Bosna i Hercegovina morati da ubrza provođenje reformi na koje se obavezala prihvatanjem i potpisivanjem Zajedničke izjave o opredijeljenosti za preduzimanje neophodnih reformi u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Prema Čolakovim riječima, prioritet novih vlasti trebao bi biti hitno uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije, kao i provođenje reformi koje bi dovele do poboljšanja ekonomsko – socijalne situacije u zemlji, dovođenja stranih investicija i otvaranja novih radnih mjesta.

Predsjedavajući Čolak upozorio je i na činjenicu da se svi vodeći političari u BiH trebaju suočiti i sa teškim pitanjima poput izmjene Ustava BiH u vezi sa presudom u slučaju „Sejdić i Finci“, izbornog zakonodavstva, kao i sa rješavanjem pitanja državne i vojne imovine.

Tokom sastanka naglašen je zajednički stav o potrebi unapređenja bilateralnih i regionalnih odnosa, te izraženo zadovoljstvo zbog činjenice da je Bosna i Hercegovina krajem aprila domaćin sastanka zemalja članica Jadransko – jonske inicijative. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću