MENI
27.5.2009

OKONČANA 54. SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas održanoj 54. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojeni su, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o usvajanju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

Također, po hitnom postupku, usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini.
Nije usvojen zahtjev Doma naroda PSBiH da se Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH razmatra po hitnom postupku, te je odlučeno da se predloženi zakon razmatra u skladu sa redovnom parlamentarnom procedurom.
Na sjednici su, u drugom čitanju, usvojeni Prijedlog zakona o javnim nabavkama, Prijedlog zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Graničnoj policiji BiH. 
Odgođeno je izjašnjavanje o Prijedloga zakona o poštama Bosne i Hercegovine, drugo čitanje, a za Prijedlog zakona o postupku sklapanja i provođenja međunarodnih ugovora, drugo čitanje, odlučeno je da ide na naknadno usaglašavanje.
U prvom čitanju na današnjoj sjednici su usvojeni Prijedlog zakona o zabrani diskriminacije, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o konkurenciji i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o ministarstvima i drugim tijelima uprave Bosne i Hercegovine.
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine, koji je razmatran u prvom čitanju, nije usvojen.
Odgođena je izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, prvo čitanje, čiji su predlagači poslanici Ekrem Ajanović, Remzija Kadrić i Adem Huskić.
Usvojena je Rezolucija o zaštiti porodice, čiji je predlagač poslanik Adem Huskić.
Na sjednici je odgođena rasprava u vezi informacije o radu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za 2008., kao i informacije Ministarstva sigurnosti o stanju sigurnosti novinara u Bosni i Hercegovini.
Nije usvojena inicijativa poslanika Sadika Bahtića s 50. sjednice Doma, koja je održana 1. aprila 2009. godine, kojom se zadužuje Vijeća ministara ili Ministarstvo civilnih poslova da donese odluku ili zaključak za isplatu 100.000,00 KM fudbalskoj reprezentaciji BiH iz rezervnog fonda i granta za sport.
U Zajedničku komisiju oba doma radi usaglašavanja teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija imenovani su Lazar Prodanović, Sadik Bahtić i Velimir Jukić.
Data je saglasnost za ratificiranje Sporazuma o kreditu između Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora BiH, i Raiffeisen Zentralbank Ősterreich Aktiengesellschaft – Razvoj sistema vodosnabdijevanja u općini Livno, Međunarodnih zdravstvenih propisa (2005.).(kraj)    


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću