MENI
22.1.2009

ODRŽANA SJEDNICA KOMISIJE ZA VANJSKU I TRGOVINSKU POLITIKU, CARINE, SAOBRAĆAJ I KOMUNIKACIJE



Na današnjoj sjednici Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržani su principi Prijedloga zakona o Agenciji za razvoj informacionog društva BiH.
Podržani su i principi Prijedloga zakona o zrakoplovstvu BiH i Prijedloga zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH uz zaključak da se od Doma naroda zatraži produžnje roka amandmanske faze.

Članovi komisije dali su pozitivno mišljenje uz prijedlog Domu naroda da ratificira: Sporazum o saradnji u oblasti turizma između Vijeća ministara BiH i Hašemitske Kraljevine Jordan, Sporazum o zračnom saobraćaju između Vijeća ministara i Kabineta ministara Ukrajine, Evropski ugovor o glavnim unutrašnjim plovnim putevima od međunarodnog značaja, Akt XIII. kongresa Svjetskog poštanskog saveza koji je održan u Bukureštu 2004. godine, Protokol između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Mađarske u vezi sa sukcesijom bilateralnih međunarodnih ugovora zaključenih između Federativne Narodne Republike Jugoslavije/Socijalističke Federrativne Republike Jugoslavije i Narodne Republike Mađarske, notu Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške o reviziji sukcesije bilateralnih sporazuma zaključenih između bivše SFRJ i Kraljevine Norveške, Sporazum o kulturnoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Narodne Republike Kine, Evropsku konvenciju o zaštiti arheološke baštine (revidirana) iz 1992. godine, Konvenciju o zaštiti podvodne kulturne baštine, Pariz 2. 11. 2001.g., Okvirnu konvenciju Vijeća Evrope o vrijednosti kulturne baštine za društvo, Faro, 27. 10. 2005. god., Međunarodnu konvenciju protiv dopinga u sportu, Pariz, 19. 10. 2005. god., Sporazum o grantu globalnog fonda za okoliš između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj kao Agencije za realizaciju sredstava Globalnog fonda za okoliš – Projekat upravljanja Neretvom i Trebišnjicom.
Razmatrana je aktualna situacija u Radio-televiziji BiH na osnovu dopisa Kolegija Doma naroda PSBiH od 29. 10. 2008. god., dopisa predsjedavajućeg Upravnog odbora BHRT-a od 31. 12. 2008. god., dopisa člana UOBHRT-a Ahmeda Žilića koji je dostavljen 23. 09. 2008. god. kao i zaključaka Predstavničkog doma PSBiH.
Usvojen je izvještaj o aktivnostima Stalne delegacije PSBiH pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope u 2008. godini.
Također su usvojeni izvještaji o međunarodnim aktivnostima komisija i delegacija PSBiH sa: godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine Centralnoevropske inicijative, Kišnjev, Moldavija, 18. 11. 2008. god., službenog putovanja u Kuvajt – učešće na Trećoj globalnoj konferenciji parlamentaraca o borbi protiv korupcije, održana od 17. do 20. 11. 2008. god., Trećeg plenarnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Mediterana, Monako, od 13. do 15. 11. 2008. god., Regionalnog okruglog stola na temu:“Odnos između parlamenata i javnih revizorskih institucija“, Skoplje, 12. i 13. 12. 2008. god., zvanične posjete delegacije Predstavničkog doma PSBiH Parlamentu Bjelorusije od 07. do 10. 12. 2008. godine kao i informacija o radnoj posjeti članova Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske od 25. do 28. 11. 2008. godine.
Usvojen je izvještaj o radu Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH za 2008. te Orijentacioni plan rada komisije za 2009. godinu. 
Komisija je primila k’ znanju izvještaje i akte Ministarstva vanjskih poslova BiH koji se odnose na: najavu posjete predsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Luisa Marie de Puiga Bosni i Hercegovini, pismo predsjedavajućeg Narodnog sobranja Republike Bugarske sa Završnom Deklaracijom regionalnog programa Bugarske političke škole, informaciju o sastanku Vijeća EU za opće poslove i vanjske odnose koji je održan u Briselu 8. i 9. 12. 2008. godine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću