MENI
15.1.2009

ODRŽANA SJEDNICA ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA LJUDSKA PRAVA, PRAVA DJETETA, MLADE, IMIGRACIJU, IZBJEGLICE, AZIL I ETIKU



Na današnjoj sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku su usvojeni principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Usvojen je Orijentacioni radni plan Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice azil i etiku Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za 2009. godinu. 
Usvojeni su zaključci kojim se Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice poziva da dostavi informaciju u kojoj je fazi ratifikacija Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom i da je pod hitno stavi u parlamentarnu proceduru, kao i da Centralna izborna komisija razmotri zahtjeve osoba - birača sa invaliditetom u skladu sa međunarodnim standardima, i kao takve predloži Parlamentarnoj skupštini na usvajanje.
Na sjednici je obavljena rasprava o delegatskom pitanju Slobodana Šarabe u vezi odluka Ureda Visokog predstavnika kojima je jednom broju osoba privremeno ili trajno zabranjeno obavljanje javnih i političkih funkcija, a  izjašnjavanje je odloženo dok se na sjednici Komisije ne obezbjedi prisustvo ovlaštenog predstavnika OHR-a i ombudsmena BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću