MENI
17.12.2008

OKONČANA 42. SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas održanoj 42. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u drugom čitanju. Prijedlog zakona o genetski modificiranim organizmima, biti će razmatran na narednoj sjednici, dok Ustavnopravna komisija ne razmotri sve aspekte predloženog zakona i dostavi ih Kolegiju Predstavničkog doma.
Prijedlog zakona o Agenciji za razvoj informacionog društva BiH (ZARID), biti će razmatran na narednoj sjednici, odnosno, dok Komisija za saobraćaj i komunikacije ne dostavi mišljenje.

Prijedlog zakona o graničnoj kontroli i Prijedlog zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme nisu usvojeni i vraćeni su Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost na ponovno razmatranje. Nije usvojen Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, čiji su predlagači: poslanici Niko Lozančić, Beriz Belkić i Milorad Živković, kao ni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje, čiji je predlagač poslanik Jerko Ivanković Lijanović. 
Nije usvojen Prijedlog zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, čiji je predlagač poslanik Ekrem Ajanović, kao ni Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu za izjašnjavanje Doma da se Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH razmatra i u drugom čitanju.
Prihvaćen je Izvještaj Komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o zahtjevu poslanika Sadika Bahtića za razmatranje Prijedloga zakona o državnoj imovini Bosne i Hercegovine po skraćenom postupku, u skladu s članom 126. Poslovnika.
Dom je dao rok od 30 dana za dostavljanje Izvještaja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme. 
U Vijeće nacionalnih manjina BiH, prema Prijedlogu odluke o dopuni Odluke Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku, imenovana je Hidajeta Redžić. Data je saglasnosti za ratifikaciju:
a)  Sporazuma o zračnom saobraćaju između Vijeća ministara BiH i Vijeća ministara Ukrajine,
b)  Sporazuma o kulturnoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Kine,
c)   Nota Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške o reviziji sukcesije bilateralnih sporazuma zaključenih  između bivše SFRJ i Kraljevine Norveške;
d)   Evropskog ugovora o glavnim unutrašnjim plovnim putevima od međunarodnog značaja (AGN);
e)   Protokola između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Mađarske u vezi sa sukcesijom bilateralnih međunarodnih ugovora zaključenih između Federativne Narodne Republike Jugoslavije/Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Narodne Republike Mađarske;
f)    Akata XXIII. kongresa Svjetskog poštanskog saveza – Bukurešt 2004.  (kraj)

 

Prvi rezultati - TABELA 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću