MENI
16.12.2008

ODRŽANA SJEDNICA KOMISIJE ZA VANJSKE POSLOVE PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na 36. sjednici Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH članovi Komisije su primili k’ znanju Izvještaj o aktivnostima Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope u toku 2008. godine te, na zahtjev Kolegija Predstavničkog doma, izjasnili se da Izvještaj na korektan način odražava rad Delegacije u 2008.

Komisija je dala pozitivno mišljenje za ratifikaciju Sporazuma o vazdušnom saobraćaju između Vijeća ministara BiH i Kabineta ministara Ukrajine, Evropskog ugovora o glavnim unutrašnjim plovnim putevima od međunarodnog značaja – AGN te Akta XXIII Kongresa Svjetskog poštanskog saveza – Bukurešt 2004. 
Također je dato pozitivno mišljenje za ratifikaciju Note Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške o reviziji sukcesije bilateralnih sporazuma zaključenih između bivše SFRJ i Kraljevine Norveške, Protokola između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Mađarske u vezi sa sukcesijom bilateralnih međunarodnih ugovora zaključenih između Federativne Narodne Republike Jugoslavije/Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Narodne Republike Mađarske te Sporazuma o saradnji u oblasti kulture između Vijeća ministara BiH i Vlade Narodne Republike Kine.
Članovi Komisije su upoznati sa informacijom o kandidiranju osobe iz Parlamentarne skupštine BiH u Koordinacioni tim za lobiranje BiH kao nestalne članice Vijeća sigurnosti, Izvještajem sa seminara o temi: „Kako parlamenti mogu odgovoriti na izazove ACQUIS COMMUNAUTAIRE-a“ – Brisel, Belgija, 10. i 11. novembar 2008. godine i Izvještajem sa godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine Centralnoevropske incijative, koje je održano u Kišinjevu, Moldavija, 18. novembra 2008. 
Na sjednici je Komisija upoznata i sa informacijama o posjeti Bosni i Hercegovini g. Maria de Puiga, predsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, prijedlogu posjete predstavnika Parlamentarne skupštine BiH Teheranu, posjeti Kraljevini Maroko te susretu sa predstavnicima parlamenata Švedske i Finske. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću