MENI
9.4.2015

Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Mirsad Isaković razgovarao sa regionalnom direktoricom Ureda UN Women u Istanbulu

Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mirsad Isaković razgovarao je danas sa regionalnom direktoricom Ureda UN Women u Istanbulu Ingibjorg Gisladottir o formuliranju obaveza BiH koje će biti preuzete iz Pekinške deklaracije i platforme za akciju, na sastanku Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 26. septembra ove godine.

Predsjedavajući Isaković upoznao je direktoricu Ureda UN Women sa nadležnostima Komisije, uz naglasak na rezultate koji su postignuti s ciljem učešća žena u politici i na mjestima odlučivanja. Tom prilikom rekao je i da je u sadašnjem sazivu PSBiH oko 24 posto žena te da u novom sazivu Vijeća ministara BiH imamo dvije ministrice ali i da je i dalje primjetan mali postotak učešća žena u političkom životu na nižim nivoima vlasti u BiH.
 
Ingibjorg Gisladottir izrazila je zadovoljstvo postignutim rezultatima u BiH kada je riječ o ravnopravnosti spolova, uz nadu da će uz pomoć zakonodavne vlasti biti ostvareni i još značajniji pomaci. Po njenim riječima, u mnogim zemljama svijeta nije problem u donošenju zakona s ciljem ravnopravnosti spolova nego u njihovom provođenju.
 
Inače, Pekinška deklaracija i platforma za akciju donesena je u septembru 1995. godine, s ciljem unapređenja ciljeva jednakosti, razvoja i mira u korist svih žena u svijetu i u interesu cjelokupnog čovječanstva. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću