MENI
15.4.2015

Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa ministricom vanjskih poslova Hrvatske

Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas u Sarajevu sa ministricom vanjskih poslova Hrvatske Vesnom Pusić o inicijativi Hrvatske da u ponedjeljak organizira „Doručak prijatelja BiH“ tokom kojeg bi se razgovaralo o napretku i daljim koracima koje naša zemlja ima namjeru da preduzme na putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU).

Ističući važnu ulogu koju je Hrvatska imala u procesu uobličavanja i usvajanja nove evropske inicijative za BiH, gospođa Pusić ocjenila je da je sastanak u ponedjeljak, kome će, osim članova Predsjedništva BiH, prisustvovati 20 šefova diplomatija zemalja EU, izuzetna šansa da Bosna i Hercegovina bude stavljena u fokus svih država članica EU.

Prema riječima gospođe Pusić, BiH ima ogromnu šansu da krene naprijed i treba da je iskoristi, u čemu će, kako je dodala, imati na raspolaganju svaku vrstu pomoći prijateljske Hrvatske, uključujući i stručnu i tehničku pomoć hrvatskih eksperata za pregovore sa EU.

Zahvaljujući se gospođi Pusić na podršci i ulozi koju su Hrvatska i gospođa Pusić lično imali u kreiranju nove evropske inicijative za BiH, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović naglasio je da su Bosni i Hercegovini u ovom trenutku potrebni odlučnija uloga međunarodne zajednice, odgovorne vlasti i konstruktivna opozicija kako bi se stabilizovala politička situacija u zemlji, deblokirao evropski put i popravila ekonomska i socijalna situacija.

Džaferović je rekao da sve više političkih faktora u našoj državi shvata da je blokada evropskog puta šteta, a koraci naprijed na tom putu korist za sve u Bosni i Hercegovini, te izrazio uvjerenje da će predstojeći sastanak najviših predstavnika vlasti u BiH sa šefovima diplomatija EU donijeti pozitivne rezultate.

Gospođi Pusić na posjeti i podršci zahvalili su se i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak i zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto, koji su zajednički istakli da je, osim rada na reformama i ispunjavanju evropskih standarda na planu ekonomije, jednako važno rješavati i goruća politička pitanja u BiH, kakva su ustavna jednakopravnost konstitutivnih naroda i pitanje izmjene izbornog zakonodavstva.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić pozdravio je zainteresovanost i anagažman Hrvatske na pomoći Bosni i Hercegovini na evropskom putu, naglašavajući da je svima u BiH u interesu da se sa susjednim zemljama održavaju dobri odnosi i da se sarađuje na političkom i ekonomskom planu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću