MENI
16.4.2015.

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović razgovarao sa zapovjednikom EUFOR-a u BiH

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović razgovarao je danas sa zapovjednikom EUFOR-a u Bosni i Hercegovini general - bojnikom Johannom Luifom i njegovim suradnicima o aktivnostima koje institucija parlamentarnog vojnog povjerenika provodi u procesu zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH).

Prezentirajući dosadašnje rezultate rada Ureda parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, Šiljegović je naveo da je petogodišnja praksa postojanja ovog Ureda u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH) rezultirala rješavanjem oko 500 različitih predmeta kršenja temeljnih ljudskih prava. Naveo je da su se u ovim slučajevima pripadnici OSBiH najvećim dijelom žalili na uvjete života i rada, napredovanja u službi, činovanja i ocjenjivanja profesionalnih vojnih osoba i kadeta u OSBiH. Kao ohrabrujuću okolnost, Šiljegović je naveo činjenicu da ne postoje elementi kolektivnog kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda u OSBiH, ocjenjujući da je sveukupno stanje u ovoj oblasti zadovoljavajuće.

Zapovjednik EUFOR-a u BiH general - bojnik Johann Luif informirao je parlamentarnog vojnog povjerenika o sustavu parlamentarnog nadzora pripadnika Oružanih snaga Republike Austrije. On je konstatirao da su postojeći modeli zaštite ljudskih prava uniformiranih osoba u Austriji i u BiH pokazali visoku razinu i vrlo razvijene demokratske standarde. U svezi sa tim, zahvalio se parlamentarnom vojnom povjereniku u BiH na dosadašnjem predanom radu ove institucije na polju zaštite ljudskih prava i izrazio uvjerenje da će rad parlamentarnog vojnog povjerenika i u budućem razdoblju biti učinkovit.

Šiljegović je izrazio zahvalnost generalu Luifu na ukupnom doprinosu misije EUFOR Altea u BiH, te sudjelovanju Vojske Austrije u sklopu ovog kontigenta, naglašavajući da PSBiH, putem Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost i institucije parlamentarnog vojnog povjerenika, redovito prati aktivnosti koje Misija EUFOR Altea ima u BiH, naročito u domenu kontrole skladištenja naoružanja i vojne opreme. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću