MENI
14.7.2008.

ЗАМЈЕНИК ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋЕГ ДОМА НАРОДА, СУЛЕЈМАН ТИХИЋ РАЗГОВАРАО СА ГРУПОМ ПРИЈАТЕЉСТВА НАЦИОНАЛНЕ СКУПШТИНЕ Р ФРАНЦУСКЕ



- Уочљиво је да Европска унија показује одређену неодлучност када је посриједи Босна и Херцеговина мада би путем Венецијанске комисије и другим механизмима могла снажније инсистирати на уставним реформама које би нашу земљу вратиле на пут истинских реформи. Ово је током данашњег сусрета са члановима Групе пријатељства са Босном и Херцеговином која дјелује при Националној скупштини Републике Француске истакао замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Сулејман Тихић.

Управо ревиталитацијом уставних рјешења која 2006. године нису усвојена, државне власти Босне и Херцеговине биле би, по мишљењу господина Тихића, у великој мјери оспособљене да се ухвате у коштац с обавезама које намеће потреба приближавања чланству у ЕУ и НАТО. Задржани принцип етничког и ентитетског одлучивања у тијелима државне власти као и радикализација дијела политичке сцене у БиХ  која сеже до отвореног и свакодневног антидејтонског и антиуставног дјеловања у потпуности су након општих избора зауставили реформске процесе. И садржај реформе полиције су, по њему, пуки козметички захвати које су послужили као за покриће вишегодишњег дјеловања бирократских структура међународне заједнице.
На молбу гостију које је предводио предсједник Групе пријатељства François Lamy, Сулејман Тихић је изнио своје виђење будућности ОХР-а у нашој земљи, нагласивши да је присуство Високог представника у БиХ до коријенитих уставних реформи апсолутно потребно. Уколико жели да има активну улогу, ОХР је тренутно једина снага која може деблокирати процесе одлучивања чију блокаду су актуелне уставне одредбе дозволиле на сваком нивоу државне власти. Стога , рекао је Тихић, онај ко се залаже за ранији одлазак ОХР-а из наше земље, или не разумије стање или Босни и Херцеговини или јој не жели добро. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу