MENI
25.6.2008.

ТРЕЋИ ДАН ЗАСЈЕДАЊА ПАРЛАМЕНТАРНЕ СКУПШТИНЕ САВЈЕТА ЕВРОПЕ ПОСВЕЋЕН СТАЊУ ДЕМОКРАТИЈЕ У ЕВРОПИ



У оквиру цјелодневне специјалне дебате о стању демократије у Европи, на данашњем засједању Парламентарне скупштине Савјета Европе разматран је извјештај те одржана дискусија на тему „Функционирање демократских институција и напредак у скупштинској мониторинг процедури“.

У посљедњем годишњем извјештају Мониторинг комитета ПССЕ који обухвата период од априла 2007. до јуна 2008. године, Мониторинг комитет анализира ситуацију у 11 земаља које се тренутно налазе под мониторинг процедуром ПССЕ (Албанија, Арменија, Азербејџан, Босна и Херцеговина, Грузија, Молдавија, Монако, Црна Гора, Руска Федерација, Србија и Украјина).  
У извјештају су истракнути напретци али и недостатци у областима који утичу на демократски развој ових земаља: одвајање овласти и улога парламента, избори и реформа изборног закона, политичке партије и њихово финанцирање, борба против корупције, медијски плурализам и локална и регионална демократија.
Усвојена резолуција о функционисању демократских институција у Европи и напретку скупштинске мониторинг процедуре, између осталог, наводи да је у Босни и Херцеговини хитно потребна уставна реформа како би се осигурала учинковита сепарација овласти и функционисање демократских институција. У том смислу помоћ коју нуди Венецијанска комисија земљама којима је потребна уставна реформа од изузетног је значаја.
Када је ријеч о реформама у области изборних закона, Парламентарна скупштина Савјета Европе поздравила је спуштање изборног прага у земљама под мониторингом и између осталих спуштање тог прага у БиХ на 3% .
Када је у питању медијски плурализам, Резолуција наводи да БиХ има један од најнапреднијих само-регулаторних механизама у Европи, али и да питање јединственог јавног система емитирања још увијек остаје предуслов у преговорима за чланство у ЕУ. Парламентарна скупштина СЕ је такођер поздравила укидање клевете као кривичног дјела у Босни и Херцеговини, али и нагласила да професионална етика новинаства уз помоћ СЕ мора бити унапријеђена у многим државама чланицама.
У области локалне и регионалне демократије, Парламентарна скупштина СЕ је истакла да у многим земљама под мониторингом, као и у оним укљученим у пост-мониторинг дијалог морају бити убрзане реформе које се односе на децентрализацију. У том контексту посебно је наглашено да недостатак јасног пријеноса овласти на локалне власти представља препреку учинковитој децентрализацији у БиХ, што је случај и у Арменији, Молдавији, Србији и Азербејџану. Поред тога, приходи који се преносе на локалне власти често се неравномјерно распоређују.
На основу извјештаја Мониторинг комитета, Парламентарна скупштина СЕ је позвала државне парламенте да искористе ове извјештаје као темељ за дебату о испуњавању обавеза према СЕ, да промовирају извршење пресуда Суда за људска права путем усвајања одговарајућих закона и путем своје надзорне улоге над владиним акцијама, те успоставе државне механизме који ће осигурати да се подузимају одговарајуће акције након налаза мониторинг тијела Савјета Европе. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу