MENI
27.5.2008.

PREDSJEDATELJ ZASTUPNIČKOG DOMA, NIKO LOZANČIĆ OBRATIO SE SUDIONICIMA ZAJEDNIČKOG PARLAMENTARNOG SASTANKA U BRISELU



Zajednički parlamentarni sastanak predstavnika parlamenata Zapadnog Balkana s predstavnicima Europskog parlamenta održava se, u organizaciji Europskog parlamenta i Državnog zbora Republike Slovenije, u Briselu. Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine na skupu predstavlja Niko Lozančić, predsjedatelj Zastupničkog doma i dr Mladen Ivanić, zamjenik predsjedatelja Doma naroda, a sastanku, uz predstavnike Europskog parlamenta, prisustvuju i predstavnici parlamenata Albanije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Turske.

 

U okviru plenarnog zasjedanja, sudionicima su se obratili g. Hans-Gert Pottering, predsjednik Europskog parlamenta, g. France Cukjati, predsjednik Državnog zbora Republike Slovenije, koja trenutno predsjedava EU, g. Erhard Busek, posebni koordinator Pakta za stabilnost za JI Evropu, te g. Olli Rehn, komesar za proširenje EU koji je u svom govoru istakao posebno afirmativne ocjene o napretku u Bosni i Hercegovini u procesu europskih integracija.
U okviru predstavljanju stanja u Bosni i Hercegovini i postignutog napretka predsjedatelj Zastupničkog doma Niko Lozančić je, između ostalog, istakao:
‘’Ovo su veliki dani za Bosnu i Hercegovinu, sve njezine narode i građane. Naša su očekivanja velika, kako od ovog zasjedanja, današnjih započetih pregovora o viznim olakšicama, tako i od narednih nekoliko dana, kada očekujemo potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Europskom unijom. Od samita u Solunu do danas, Bosna i Hercegovina je provela mnogostruke reforme i ostvarila uvjete koji joj omogućavaju potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju’’.
Predsjedatelj Lozančić podsjetio je na konkretne reformske korake, ponovio opredjeljenost Bosne i Hercegovine i svih njezinih naroda i građana Europskoj uniji, te podcrtao da je najveći prioritet Bosne i Hercegovine ulazak u potpuno članstvo EU.
U svom obraćanju naglasio je ulogu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na tom putu i dalje istakao:
‘’Iz  svega navedenoga, jasno je da su sve države Zapadnog Balkana napravile značajan napredak u procesu europskih integracija. Snažna opredjeljenost za europske i euroatlantske integracije značajno je doprinijela i unutarnjim reformama svake države pa tako i Bosne i Hercegovine.
Dalji će napredak u procesu europskih integracija, posebno, omogućavanje kretanja prema kandidatskom statusu, na temelju ispunjenja kriterija, značiti i dalji podsticaj reformama, te usvajanju europskih vrijednosti i standarda.
To je svakako jedinstvena prilika za sve zainteresirane zemlje, ali i Europsku uniju da proširi i učvrsti zonu mira, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta na cijelu ovu regiju kao nedjeljiv dio europskog kontinenta. Mnogo je postignuto u prethodnom periodu, kao rezultat spremnosti država Zapadnog Balkana da provode reforme, ali i kao rezultat podrške Europske unije. Tako treba i nastaviti. Više Europske unije u regiji znači više mira, više stabilnosti i više ekonomskog prosperiteta, a to je ono što nam svima treba i što svi želimo. 
Mi u Bosni i Hercegovini sa nestrpljenjem iščekujemo potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Europskom unijom. Duboko smo svjesni značaja Sporazuma i  obveza koje su pred nama. Spremni smo preuzeti svoj dio odgovornosti“, istakao je predsjedatelj Lozančić.
U okviru Radne grupe: Sigurnost i pravosuđe, integracija i vizna politika, predsjedatelj Zastupničkog doma Niko Lozančić snažno se založio i apelirao na članove EU parlamenta da što u skorije vrijeme potpuno ukinu vize za zemlje Zapadnog Balkana. Istakao je da ne postoji opravdan razlog za ovakav vizni režim, te da ovakav kakav jest proizvodi protueuropsko raspoloženje u zemljama na koje se odnosi, te umjesto sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta pridonosi frustracijama i ograničava slobodu kretanja za oko 20 milijuna stanovnika.
Tijekom konferencije u Briselu, izaslanstvo Parlamentarne skupštine BiH susrelo se sa Francom Cukjatijem, predsjednik Državnog zbora R Slovenije i tom prilikom zahvalili se na podršci koju pružaju Bosni i Hercegovini u procesu euroatlantskih integracija. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću