MENI
17.4.2015.

Чланови Сталне делегације ПСБиХ на прољетном засједању ПССЕ у Стразбуру

Предсједавајући Сталне делегације Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) у Парламентарној скупштини Савјета Европе (ПССЕ) Сенад Шепић, замјеница предсједавајућег Борјана Кришто и чланови Младен Босић, Милица Марковић и Жељко Комшић учествоваће на Другом дијелу редовног засједања ПССЕ у 2015. години, које ће се одржати у Стразбуру од 20. до 24. априла.

Како је најављено, током овог засједања обавиће се избор потпредсједника ПССЕ из БиХ, чији ће мандат трајати до краја ове године.

Дневним редом прољетног засједања планирано је да се разговара о хуманитаним посљедицама дјеловања терористичке групе зване „Исламска држава“, политичкој и безбједносној ситуацији у Украјини, као и о могућим санкцијама према делегацији Руске Федерације у ПССЕ.

ПССЕ ће током овог засједања водити и расправу у вези са дискриминацијом над транссексуалним лицима у Европи, те о законодавству и праксама који се односе на изузимања дјеце из њихових породица у земљама чланицама Савјета Европе.

Дио редовног засједања ПССЕ биће посвећен и неопходности поштовања људских права и међународног права када је ријеч о дроновима и циљаним убиствима, равноправности и недискриминацији у приступу правди, као и о ефикасности провођења Декларације из Брингхтона у свјетлу Европске конвенције о људским правима.

Дневним редом засједања предвиђена је размјена мишљења у вези са буџетом, приоритетима и расходима Савјета Европе за 2016. и 2017. годину, избор судија Европског суда за људска права, презентација Годишњег извјештаја о активностима комесара за људска права Савјета Европе у 2014. години, као и расправа о постмониторинг дијалогу са Монаком. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу