MENI
16.5.2008

USPJEŠNO OKONČANA DVA MODULA PROJEKTA IPALMO



Nakon dvije sedmice intenzivnog rada, u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine okončana su dva prva modula Projekta IPALMO koji ima za cilj pomoći modernizaciju i demokratizaciju parlamenata u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori i koji je realiziran uz podršku Predstavničkog doma Parlamenta Italije, Univerziteta Sapienca iz Rima i Ministarstva vanjskih poslova Italije.  

Rad se odvijao kroz veći broj radionica posvećenih ulozi parlamenata u procesu demokratizacije Evrope, zatim normativnoj i zakonodavnoj funkciji parlamenata te njihovoj organizacionoj i administrativnoj autonomiji, osnovnim ljudskim pravima u međunarodnim odnosima, te načelom skupštinske većine za donošenje odluka u ustavnim i administrativnim pitanjima, komunikaciji parlamenata sa javnošću i drugim temama. Uvodničari su bili eminetni predavači, univerzitetski profesori i parlamentarni zvaničnici iz Italije kao i ekperti iz Bosne i Hercegovine.                     
U povodu uspješnog okončanja rada, danas je, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić primio je Silveria Ianniellu zamjenik predsjednika IPALMO, zatim Fulco Lanchestera dekana Fakulteta političkih nauka Univerziteta La Sapienca,  Carlu Ciuffetti iz Predstavničkog doma Parlamenta Italije i ambasadora Italije u BiH Aleksandra Fallavoltu. Tom prilikom, gospodin Belkić se zahvalio italijanskim prijateljima na uspješnoj realizaciji seminara koji ce svakako doprinijeti da članovi bosanskohercegovačkog Parlamenta steknu širi uvid u značaju koji u procesu prihvatanja i primjene evropskih društvenih standarda imaju parlamenti kao krovne zakonodavne državne institucije. (kraj)
 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću