MENI
15.5.2008

DOM NARODA PARLAMENTA BIH: IZJAŠNJAVANJE O ZAKLJUČCIMA O RTV SISTEMU IPAK NA DNEVNOM REDU (ONASA)



Dom naroda Parlamenta BiH izjašnjavaće se danas o prijedlogu zaključaka koje su delegati ovog doma predložili tokom nedavno održane zajedničke sjednice oba doma Parlamenta BiH, na kojoj je raspravljalo o poslovanju Javnog radio-televizijskog (RTV) servisa BiH i mjerama za prevladavanje stanja utvrđenog revizorskim izvještajima o poslovanju Javnog RTV servisa za 2005. i 2006. godinu.
Klub bošnjačkih delegata bio je protiv uvrštavanja ove tačke u dnevni red, tvrdeći da je ona predložena protiv Poslovnika, budući da pri utvrđivanju dnenvog reda sjednici nije prisustvovao član Kolegija ovog doma Sulejman Tihić.

Osim toga, izrazili su sumnju da insistiranjem na razmatranju ove tačke dnevnog reda Klub hrvatskih delegata pokušava da, zajedno sa srpskim delegatima, preglasa delegate Kluba Bošnjaka, s ciljem usvajanja zaključaka od kojih jedan predviđa pokretanje procedure za formiranje RTV kanala na hrvatskom jeziku. 
Predsjedavajući Kluba Bošnjaka Hazim Rančić predlagao je da ova tačka dnevnog reda bude povučena ili da se, ako to nije moguće, Dom naroda izjašnjava o svim zaključcima predloženim na zajedničkoj sjednici, a ne samo o zaključcima delegata Doma naroda. 
Sa deset glasova protiv i tri za prijedlog Kluba Bošnjaka je odbijen, a osporavana tačka uvrštena u dnevni red. 
Dom naroda raspravaljće danas i o Prijedlogu zakona o Fiskalnom vijeću BiH, iako se o ovom zakonskom prijedlogu nije izjasnio Zastupnički dom. 
Prijedlog ovog zakona biće razmatran na inicijativu zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Ilije Filipovića. 
Između ostalog, delegati bi se danas trebali izjašnjavati u drugom čitanju i o Prijedlog okvirnog zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih ili drugih nesreća u BiH, te u prvom čitanju o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o polaganju pravosudnog ispita u BiH, Prijedlogu zakona o Agenciji za identifikacijska dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima BiH i Prijedlogu zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću