MENI
15.5.2008

POČELA SJEDNICA DOMA NARODA PARLAMENTA BIH (ONASA)



Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH počela je danas u Sarajevu raspravom da li u dnevni red treba biti uvršteno izjašnjavanje o prijedlogu zaključaka delegata ovog doma utvrđenih tokom nedavno održane zajedničke sjednice oba doma Parlamenta BiH, na kojoj je raspravljano o poslovanju Javnog radio-televizijskog (RTV) servisa BiH i mjerama za prevladavanje stanja utvrđenog revizorskim izvještajima o poslovanju Javnog RTV servisa za 2005. i 2006. godinu.

Ta je tačka uvrštena kao posljednja u dnevni red današnje sjednice, koji još nije usvojen, budući da su neslaganje iskazali delegati Kluba Bošnjaka, tvrdeći da Klub hrvatskih delegata insistiranjem na razmatranju prijedloga zaključaka pokušava, skupa sa Klubom srpskih delegata, preglasati bošnjačke delegate s ciljem usvajanja zaključaka od kojih jedan predviđa pokretanje procedure za formiranje RTV kanala na hrvatskom jeziku.
Predsjednica nadležne komisije i članica Kluba Bošnjaka u Domu naroda Alma Čolo naglasila je da je dnevni red predložen bez predsjedavajućeg ovog doma i člana Kolegija Sulejmana Tihića, te da o zaključcima plenarne sjednice trebaju prvo zajednički raspravljati nadležne komisije oba doma, budući da je o ovom pitanju vođena jedinstvena rasprava.
Uz to je ustvrdila da zaključci ne mogu biti razmatrani odvojeno u Zastupničkom i Domu naroda.
U toku je pauza, nakon koje će biti poznato da li će ova tačka biti skinuta s dnevnog reda ili će se o njoj delegati ipak izjašnjavati. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću