MENI
17.4.2015

Delegacija PSBiH u Tirani na sjednicama Stalnog odbora i Ad hoc radne grupe Parlamentarne skupštine SEECP

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Momčilo Novaković i Jasmin Emrić i delegatkinja u Domu naroda PSBiH Zdenka Džambas čine delegaciju PSBiH koja danas i sutra u Tirani učestvuje u radu sastanaka Ad hoc radne grupe i Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSSEECP).

Na sastancima, čiji je domaćin Parlament Albanije, zemlje koja trenutno predsjedava PSSEECP-om, raspravljalo se o budućem sjedištu Sekretarijata PSSEECP-a. Većina zemalja članica, uključujući i BiH, podržala je prijedlog Turske da sjedište Sekretarijata PSSEECP-a bude u Istanbulu.

U vezi sa budućim sjedištem Sekretarijata PSSEECP-a svoj prijedlog ponudila je i Bugarska. Usaglašavanje u vezi sa ovim pitanjem bit će nastavljeno i kasno popodne, kao i sutra, kada će u Tirani biti održan i sastanak Stalnog komiteta PSSEECP.

Sutra se očekuje rasprava o dnevnom redu Druge plenarne sjednice PSSEECP, koja će u maju ove godine biti održana također u Tirani, kao i rasprava o izvještajima tri glavna odbora PSSEECP-a.

Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi obuhvaćeno je ukupno 12 zemalja regiona. Osim Bosne i Hercegovine, punopravne članice ove regionalne organizacije su i Albanija, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću