MENI
13.5.2008

PARLAMENT BIH: N. LOZANČIĆ PREDSJEDAVAJUĆI PREDSTAVNIČKOG DOMA (ONASA)



Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH u narednih osam mjeseci biće Niko Lozančić, nakon što je danas tu dužnost preuzeo od Milorada Živkovića.
Živković je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu naglasio je da je njegov mandat protekao u burnim zbivanjima, te da je bilo veoma teško raditi, budući da je "atmosfera bila izuzetno naelektrisana i dodatno kontaminisana kvazipolitikom i demagogijom".

Najvećim uspjehom u posljednjih osam mjeseci izdvojio je usvajanje zakona o reformi policije kao uslova za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i Evropske unije (EU).
Živković je kazao da su usvojena 63 zakona, što uključuje i potvrđivanje 22 zakona koje je proglasio visoki predstavnik. 
Rezimirajući rad u proteklih osam mjeseci, dosadašnji predsjedavajući je naglasio da je Zastupnički dom usvojio 24 zakona, uključujući i potvrđivanje četiri zakona koje je proglasio visoki predstavnik. 
Lozančić je istaknuo da je ovaj dom u prethodnom razdoblju, obilježenom vrlo složenim političkim prilikama, pokazao da ima kapacitet za rješavanje najsloženijih problema, pozvavši kolege da nastave strpljiv rad i jačanje međusobnog povjerenja. 
"Daću maksimalan doprinos za daljnje jačanje institucija pravne države u BiH, za demokratizaciju odnosa u BiH, za stvaranje boljih pretpostavki kroz odgovarajuću zakonodavnu regulativu za daljnji ekonomski razvoj, za postizanje boljih pretpostavki za jačanje i podizanje općeg standarda stanovništva“, kazao je Lozančić. 
Na vanjskom planu najvažnije je skoro potpisivanje SSP, koji bi, prema Lozančićevoj ocjeni, mogao biti potpisan do polovine juna, što bi trebao biti povod i motiv domaćim institucijama da ubrzano krenu u ispunjavanje uslova koji slijede, kako bi BiH što prije stekla status kandidata za punopravno članstvo u EU. 
"Mislim da je EU kroz tehničke uvjete i odugovlačenje potpisivanja SSP s BiH, koja je ispunila sve tražene uvjete za potpisivanje, napravila jedan nekorektan potez prema BiH“, naglasio je Lozančić. 
Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Beriz Belkić je izrazio nadu i želju da svi zajedno, i Kolegij i ostalih 39 zastupnika, još intenzivnije rade, postižu još bolje rezultate i da pokušaju pokazati da se radi o ljudima koji žele raditi, koji žele napraviti rezultat i koji to i čine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću