MENI
13.5.2008.

ПАРЛАМЕНТ БИХ: Н. ЛОЗАНЧИЋ ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ ПРЕДСТАВНИЧКОГ ДОМА (ОНАСА)



Предсједавајући Заступничког дома Парламента БиХ у наредних осам мјесеци биће Нико Лозанчић, након што је данас ту дужност преузео од Милорада Живковића.
Живковић је на данашњој конференцији за новинаре у Сарајеву нагласио је да је његов мандат протекао у бурним збивањима, те да је било веома тешко радити, будући да је "атмосфера била изузетно наелектрисана и додатно контаминисана квазиполитиком и демагогијом".


Највећим успјехом у посљедњих осам мјесеци издвојио је усвајање закона о реформи полиције као услова за потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) између БиХ и Европске уније (ЕУ).
Живковић је казао да су усвојена 63 закона, што укључује и потврђивање 22 закона које је прогласио високи представник.
Резимирајући рад у протеклих осам мјесеци, досадашњи предсједавајући је нагласио да је Заступнички дом усвојио 24 закона, укључујући и потврђивање четири закона које је прогласио високи представник.
Лозанчић је истакнуо да је овај дом у претходном раздобљу, обиљеженом врло сложеним политичким приликама, показао да има капацитет за рјешавање најсложенијих проблема, позвавши колеге да наставе стрпљив рад и јачање међусобног повјерења.
"Даћу максималан допринос за даљње јачање институција правне државе у БиХ, за демократизацију односа у БиХ, за стварање бољих претпоставки кроз одговарајућу законодавну регулативу за даљњи економски развој, за постизање бољих претпоставки за јачање и подизање опћег стандарда становништва“, казао је Лозанчић.
На вањском плану најважније је скоро потписивање ССП, који би, према Лозанчићевој оцјени, могао бити потписан до половине јуна, што би требао бити повод и мотив домаћим институцијама да убрзано крену у испуњавање услова који слиједе, како би БиХ што прије стекла статус кандидата за пуноправно чланство у ЕУ.
"Мислим да је ЕУ кроз техничке увјете и одуговлачење потписивања ССП с БиХ, која је испунила све тражене увјете за потписивање, направила један некоректан потез према БиХ“, нагласио је Лозанчић.
Замјеник предсједавајућег Заступничког дома Бериз Белкић је изразио наду и жељу да сви заједно, и Колегиј и осталих 39 заступника, још интензивније раде, постижу још боље резултате и да покушају показати да се ради о људима који желе радити, који желе направити резултат и који то и чине. (крај)



ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу