MENI
13.5.2008

G. NOKE: USTAV TREBA PRVO BRINUTI O INDIVIDUALNIM LJUDSKIM PRAVIMA (ONASA)



Ustav BiH treba prvo da se pobrine o elementarnim ljudskim pravima čovjeka, pa tek onda o političkim interesima, izjavio je danas u Sarajevu povjerenik Vlade Njemačke za ljudska prava i humanitarnu pomoć Ginter Noke (Gunther Nooke) nakon sastanka sa članovima Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamenta BiH.

"Individualna prava jednog čovjeka uvijek trebaju biti ispred prava jedne skupine", kazao je Noke, ističući kako je sa bh. parlamentarcima razgovarao o reformi Ustava BiH, odnosno evropskim standardima u oblasti ljudskih prava koje BiH treba ispuniti na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji (EU). 
Predsjedavajući Komisije Sadik Ahmetović kazao je kako je od povjerenika Nokea zatraženo da Njemačka i EU pomognu BiH u potrebnoj reformi Ustava, kako što brže napredovala prema EU. 
Dodao je kako se danas razgovaralo i potrebi hapšenja optuženih za ratne zločine Radovana Karadžić i Ratka Mladića, te da je ocijenjeno kako njihovo neprivođenje pravdi predstavlja veliki teret za BiH i procesu uspostavljanja suživota i pomirenja. 
"Pravo na istinu je jedno od osnovnih prava čovjeka da sazna šta se, kako i zašto dogodilo. Ako ratne zločine treba psihički prevladati, onda je potrebna ta elementarna istina", kazao je Noke, poručujući kako mu je nerazumljivo što do danas Mladić i Karadžić nisu uhapšeni. 
Ustvrdio je kako je za to velikim dijelom odgovorna EU. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću