MENI
7.5.2008

PARLAMENT BIH: USVOJENE IZMJENE I DOPUNE IZBORNOG ZAKONA BIH (ONASA)



Oba doma Parlamenta BiH usvojila su danas izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje predviđaju da će na predstojećim lokalnim izborima u BiH svi bivši stanovnici Srebrenice moći odlučiti da li će glasati u sadašnjem mjestu prebivališta ili u Srebrenici.

Za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH u Zastupničkom domu je glasalo 28 zastupnika, a protiv su bila dva, jedan prisutni iz Srpske demokratske stranke (SDS) i jedan zastupnik Demokratskog narodnog saveza (DNS), dok suzdržanih nije bilo. 
U Domu naroda izmjene i dopune je podržalo 13 delegata, jedan je bio protiv (delegat iz SDS). 
Većina zastupnika i delegata danas je istaknula da se radi o minimumu kojeg zaslužuje Srebrenica i Srebreničani, dok je zastupnik SDS-a Mirko Okolić ostale srpske zastupnike i delegate pozivao da odbiju predložene izmjene i dopune jer direktno ugrožavaju interese Republike Srpske (RS) i srpskog naroda. 
Replicirao mu je predsjedavajući Zastupničkog doma Milorad Živković, član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kazavši da se ne radi "o priči za poziciju i opoziciju, niti o priči o entitetima, već o priči za BiH". 
"Neki iz vaše stranke (SDS) su radili stvari u ime našeg naroda koje mi iz ostalih stranaka danas moramo ispravljati", kazao je Živković. 
Usvojene izmjene i dopune Izbornog zakona biće primijenjene jednokratno - na općinskim izborima u BiH planiranim za oktobar ove godine, a predviđeno je da će svi oni koji su do 1991. godine živjeli u Srebrenici i bili upisani na biračke spiskove, ove godine imati mogućnost izbora da li će glasati u sadašnjem mjestu prebivališta ili u Srebrenici. 
Do sada takvu biračku opciju isključivo su imali oni koji su evidentirani kao raseljene osobe. 
Kako je ranije najavljeno, izmjene i dopune će stupiti na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku BiH, odnosno danom donošenja, i biće primjenjive na oktobarskim izborima, budući da je ispoštovan rok za njihovo usvajanje koji je isticao sutra, kada bi Centralna izborna komisija (CIK) BiH trebala raspisati lokalne izbore.
Klub zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) u Zastupničkom domu predlagao je amandmane, koji su na početku današnje sjednice odbijeni, a kojima je bilo predviđeno da izmjene i dopune Izbornog zakona budu primijenjene na teritoriji cijele BiH, a ne samo u Srebrenici, te da važe za sve buduće izbore, a ne samo za ovogodišnje. 
Zastupnik ove stranke Zlatko Lagumdžija predložio je u tom kontekstu dva zaključka koje su delegati Doma naroda odbili, a glasnje o njima u Zastupničkom domu okončano je nedovoljnom entitetskom većinom, zbog čega će biti upućeni na usaglašavanje Kolegiju tog doma. 
Prvi od zaključaka podrazumijevao je zakazivanje hitne zajedničke sjednice oba parlamentarna doma i razmatranje po hitnom postupku amandamana koje je danas predlagao SDP, dok se drugim zaključkom od Vijeća ministara BiH i visokog predstavnika u BiH traži da donesu odluke i Parlamentu BiH predlože potrebne akte kako bi Srebrenica dobila potrebni posebni status, do održavanja lokalnih izbora, na osnovu pravnih i moralnih obaveza proizašlih iz presuda u Hagu za počinjeni genocid. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću