MENI
6.5.2008.

САСТАНАК ЧЛАНОВА КОМИСИЈА ЗА СПОЉНЕ ПОСЛОВЕ ПАРЛАМЕНАТА ШВИЦАРСКЕ И БИХ (ОНАСА)



Чланови комисија за вањске послове парламената Швицарске и БиХ су данас у Сарајеву разговарали о сарадњи двију земаља, актуалној политичкој ситуацији и даљем путу БиХ ка европским интеграцијама.
Предсједавајући Комисије за вањске послове Заступничког дома Парламента БиХ Славко Матић је казао новинарима након састанка да су бх. представници захвалили гостима на досљедној подршци БиХ на међународном плану, у циљу очувања суверенитета и интегритета БиХ, као и на њеном напредовању ка европским интеграцијама.


"Захвалили смо нашим пријатељима на уистину великој материјалној и финансијској помоћи, коју је Швицарска пружила БиХ и њеним грађанима, на удомљавању око 25.000 избјеглица током рата и годинама након рата", рекао је он.
Швицарска је до сада БиХ донирала помоћ у износу од око 150 милиона УС долара, а планира обезбиједити још око 15 милиона долара за повратак избјеглица.
Саговорници су констатирали да је политичка сарадња добра, али да није попраћена економском сарадњом, јер БиХ биљежи трговински дефицит.
"Постоји низ отворених могућности за развијање економске сарадње, с обзиром на то да Швицарска још увијек омогућава бесцарински увоз за производе из БиХ. Постоји и пуно слободног простора за даља улагања швицарских привредника у БиХ", казао је Матић, додавши да је Швицарска друга земља по висини улагања у БиХ.
Он је истакао и да су бх. представници изразили заинтересираност за склапање споразума о двојном држављанству, реадмисији, социјалном осигурању, избјегавању двоструког опорезивању, као и споразума о полицијској сарадњи у циљу спрјечавања организираног криминала.
Шеф делегације Парламента Швицарске Geri Miler је рекао да им овакве посјете омогућавају да боље схвате све изазове који се налазе пред БиХ када је у питању вањска политика, посебно регионална сарадња и европске интеграције.
"Односи између БиХ и Швицарске су одлични, интензивни и различити. Имамо односе у различитим доменама, као што су политичка и билатерална питања, култура, привреда, промоција правде, мира и људских права", казао је он.
Према његовим ријечима, око 40.000 људи из БиХ сада живи у Швицарској, што додатно јача везе између двију земаља.
"Швицарска остаје предана циљу одрживог и дугорочно стабилног развоја БиХ", додао је Miler.
Швицарска делегација ће након посјете БиХ отпутовати у Србију и на Косово. (крај


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу