MENI
6.5.2008

SASTANAK ČLANOVA KOMISIJA ZA VANJSKE POSLOVE PARLAMENATA ŠVICARSKE I BIH (ONASA)



Članovi komisija za vanjske poslove parlamenata Švicarske i BiH su danas u Sarajevu razgovarali o saradnji dviju zemalja, aktualnoj političkoj situaciji i daljem putu BiH ka evropskim integracijama.
Predsjedavajući Komisije za vanjske poslove Zastupničkog doma Parlamenta BiH Slavko Matić je kazao novinarima nakon sastanka da su bh. predstavnici zahvalili gostima na dosljednoj podršci BiH na međunarodnom planu, u cilju očuvanja suvereniteta i integriteta BiH, kao i na njenom napredovanju ka evropskim integracijama.

 "Zahvalili smo našim prijateljima na uistinu velikoj materijalnoj i finansijskoj pomoći, koju je Švicarska pružila BiH i njenim građanima, na udomljavanju oko 25.000 izbjeglica tokom rata i godinama nakon rata", rekao je on.
Švicarska je do sada BiH donirala pomoć u iznosu od oko 150 miliona US dolara, a planira obezbijediti još oko 15 miliona dolara za povratak izbjeglica. 
Sagovornici su konstatirali da je politička saradnja dobra, ali da nije popraćena ekonomskom saradnjom, jer BiH bilježi trgovinski deficit. 
"Postoji niz otvorenih mogućnosti za razvijanje ekonomske saradnje, s obzirom na to da Švicarska još uvijek omogućava bescarinski uvoz za proizvode iz BiH. Postoji i puno slobodnog prostora za dalja ulaganja švicarskih privrednika u BiH", kazao je Matić, dodavši da je Švicarska druga zemlja po visini ulaganja u BiH. 
On je istakao i da su bh. predstavnici izrazili zainteresiranost za sklapanje sporazuma o dvojnom državljanstvu, readmisiji, socijalnom osiguranju, izbjegavanju dvostrukog oporezivanju, kao i sporazuma o policijskoj saradnji u cilju sprječavanja organiziranog kriminala. 
Šef delegacije Parlamenta Švicarske Geri Miler je rekao da im ovakve posjete omogućavaju da bolje shvate sve izazove koji se nalaze pred BiH kada je u pitanju vanjska politika, posebno regionalna saradnja i evropske integracije. 
"Odnosi između BiH i Švicarske su odlični, intenzivni i različiti. Imamo odnose u različitim domenama, kao što su politička i bilateralna pitanja, kultura, privreda, promocija pravde, mira i ljudskih prava", kazao je on. 
Prema njegovim riječima, oko 40.000 ljudi iz BiH sada živi u Švicarskoj, što dodatno jača veze između dviju zemalja. 
"Švicarska ostaje predana cilju održivog i dugoročno stabilnog razvoja BiH", dodao je Miler.
Švicarska delegacija će nakon posjete BiH otputovati u Srbiju i na Kosovo. (kraj


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću