MENI
5.5.2008

ODGOĐENE SJEDNICE OBA DOMA PARLAMENTA BIH (ONASA)



Sjednice oba doma Parlamenta BiH, koje su trebale biti održane danas, odgođene su za srijedu, 7. maja, zbog nedolaska zastupnika iz Republike Srpske (RS) i nemogućnosti odlučivanja o Prijedlogu izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koja se odnosi na način izbora za opštinu Srebrenica.
"Razlog za odgađanje sjednice je nedolazak jednog broja poslanika iz RS, bez kojih je nemoguće usvajati predložene amandmane", kazao je novinarima zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Beriz Belkić i pojasnio da srpski zastupnici nisu došli na današnje zasjedanje iz privatnih razloga, odnosno zbog obilježavanja slava.

Oba doma Parlamenta BiH danas su se trebala izjašnjavati o Belkićevom zahtjevu za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Izbornog zakona BiH koja se odnosi na način izbora za opštinu Srebrenici.
Izmjena predviđa da građani koji su živjeli do 1991. godine na teritoriji Srebrenice mogu odlučiti da li će glasati u općini u kojoj sada žive ili u Srebrenici, gdje su imali prijavljeno prebivalište do 1991. godine i bili na biračkim spiskovima. 
Razmatranje i usvajanje ove izmjene trebalo bi biti okončano do 8. maja kada Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisuje lokalne izbore i do kada je dozvoljeno mijenjati izbornu zakonsku legislativu.
To podrazumijeva i objavljivanje izmijenjenog teksta Izbornog zakona BiH u Službenom glasniku BiH. 
Na pitanje da li prolongiranje sjednice može dovesti u pitanje cijeli proces, Belkić je odgovorio negativno, naglašavajući da su provjerene sve tehničke i organizacijske mogućnosti, te da će Izborni zakon sa usvojenom izmjenom stupiti na snagu danom donošenja. 
Sjednica Zastupničkog doma biće održana u srijedu u 10.00 sati, a po njenom okončanju istu inicijativu će razmatrati i Dom naroda. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću