MENI
29.4.2008.

ПАРЛАМЕНТ БИХ: ОБАВЉЕНА РАСПРАВА О ИНИЦИЈАТИВИ Д. БЕЋИРЕВИЋА (ОНАСА)



Заступнички дом Парламента БиХ данас је обавио расправу о иницијативи заступника Социјалдемократске партије (СДП) БиХ Дениса Бећиревића у вези с априпремом закона о забрани свих неофашистичких органзација и употребе њихових симбола, укључујући забрану усташких и четничких организација, као и оних које се наслањају на традицију Ханџар дивизије.
Неки од заступника су током расправе оцијенили да је ова иницијатива само дио предизборне кампање, те да ово питање треба уредити без истицања имена организација.


Бећиревић је у иницијативи навео како је већина европских земаља законом забранила говор мржње, дискриминацију и насиље на основу поријекла.
"Сматрам да сви органи законодавне и извршне власти, заједно са најширим кругом невладиних и других организација које баштине антифашизам, имају историјску дужност да реафирмишу све вриједности антифашистичког покрета и све вриједности које су прихватила савремена демократска друштва, која се темеље на поштовању људских права и слобода", каже се у иницијативи.
Додаје се да посланици у највишем законодавном органу БиХ имају и дуг према бх. јавности, а посебно према генерацијама које долазе, да се супроставе покушајима фалсификовања историје и да допринесу изградњи таквог друштва које ће почивати на планетарно признатим антифашистичким вриједностима.
Заступницима су данас достављена и писма подршке невладиних организација овој иницијативи.
 У току је пауза, након које ће се заступници изјашњавати о свим тачкама дневног реда данашње сједнице. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу