MENI
23.4.2008

PREDSTAVNIČKI I DOM NARODA PARLAMENTA BIH RASPRAVLJAJU O POSLOVANJU JAVNOG RTV SISTEMA BIH (ONASA)



Zastupnički i Dom naroda Parlamenta BiH započeli su na današnjoj zajedničkoj sjednici u Sarajevu  raspravu o poslovanju Javnog radio-televizijskog (RTV) sistema BiH i mjerama za prevladavanje stanja utvrđenog revizorskim izvještajima o financijskom poslovanju Javnog RTV sistema BiH za 2005. i 2006. godinu.
Delegati i zastupnici raspravljaju o stanju u BHRT-u na osnovu plana konsolidacije poslovanja, kojeg je pripremio menadžment, i izvještaja o radu ovog javnog servisa.

Poslovanje BHRT-a u uslovima čekanja na neodređeno vrijeme primjene Zakona o Javnom RTV sistemu, koje traje više od dvije godine,  rezultiralo je manjim prilivom finansijskih sredstava od očekivanog iz dva primarna izvora finansiranja BHRT-a, RTV takse i marketinga.
Ovo se, prije svega, odnosi na izostanak zakonom predviđene raspodjele prihoda od marketinga po stopi od 50 posto BHRT-u, a 50 posto emiterima. 
Nije dosljedno primjenjivana ni zakonska obaveza uplate RTV takse u dijelu naplate koju obavljaju emiteri. 
Poseban problem je naslijeđeno dugovanje, koje datira još od odluke o osnivanju javnog RTV servisa BiH, ali i ranije iz vremena bivšeg Javnog preduzeća RTV BiH. 
Iz ovih razloga, BHRT ima potraživanja prema drugima od skoro 19 miliona KM, od čega potražuje skoro osam miliona KM od Radio-televizije Federacije BiH, a dugovanja mu iznose oko 25 miliona KM. 
Kako se navodi u planu konsolidacije, izvori iz kojih je moguće alimentirati ove obaveze u narednom periodu su unutrašnje rezerve BHRT-a, neminovno povećanje prihoda (viša cijena pretplate i marketinga), te pomoć države i angažman međunarodne zajednice. 
Prema procjeni menadžmenta, za potpunu konsolidaciju BHRT potrebno je 60 miliona KM, koje bi trebalo uložiti u periodu od pet godina. 
U toku je pauza, nakon koje će biti nastavljena rasprava. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću