MENI
22.4.2008

SUSRET PREDSJEDNIKA PARLAMENTA KANADE S RUKOVODSTVOM OBA DOMA PARLAMENTA BIH (ONASA)



Predsjednik Parlamenta Kanade Piter Miliken (Peter Milliken) i rukovodstvo Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta BiH zajednički su danas u Sarajevu konstatiralii da je pravac BiH ka evropskim integracijama određen, te da je sada pitanje samo brzine kako će BiH ići u ovaj proces.
Predsjednik Parlamenta Kanade sinoć je doputovao u zvaničnu posjetu BiH, a prvi radni susret imao je s domaćinima, rukovodstvom oba doma Parlamenta BiH, na kojem je razgovarano o tome gdje je BiH na putu ka europskim i euroatlanskim integracijama, na koje probleme je naišla i šta je čeka na daljem putu.

"S obzirom na to da od 2002. godine nije bilo međusobnih komunikacija i posjeta parlamentaraca Kanade i BiH, ovu posjetu ocjenjujemo izuzetno značajnom i smatramo da će biti inicijator nove, intenzivnije saradnje između dva parlamenta", kazao je predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Milorad Živković novinarima nakon susreta. 
On je istakao da je sigurno da je Kanada sa svojim stepenom razvijene parlamentarne demokratije mnogo dalje odmakla nego BiH, te da bh. parlamentarci imaju puno toga od njih naučiti. 
Tokom susreta razmotrena su i pitanja restriktivnog viznog režima prema građanima BiH od Kanade.
"Saznali smo da Kanada ima poseban vizni režim ne samo prema BiH, nego prema svim zemljama, ali ohrabruje naše skoro potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Evropskom unijom (EU) i vjerovatno liberalizacija viznog režima prema BiH, prvo sa zemljama EU, a nakon toga i s Kanadom", rekao je Živković.
Tok susreta razmotreni su i mnogi programi pomoći koje je Kanada uputila BiH.
Prema Živkovićevim riječima, ustanovljeno je da i u narednom periodu Kanada može mnogo pomoći BiH, pogotovo u procesu deminirinja. 
"U toj oblasti Kanada je globalni lider i do sada je pomagala BiH, a imamo obećanja da će to nastaviti i ubuduće", istakao je Živković.
Miliken je ponovio da je Kanada na mnoge načine bila uključena u pomoć BiH, počevši od 1990. godine, kada su došle prve mirovne snage u BiH.
"Očekujemo da ćemo biti dio razvoja BiH u smislu razvijanja poduzetništva, kao i onoga što će se dešavati na globalnom planu", kazao je on.
Predsjednik Parlamenta Kanade danas će se sastati i a članovima Predsjedništva BiH, a onda i sa zamjenicom ministra vanjskih poslova BiH Anom Trišić-Babić. 
Za kasnije poslijepodnevne sate planirani su učešće u Otvorenom parlamentu u zgradi institucija BiH i sastanak s visokim predstavnikom međunarodne zajednice i specijalnim predstavnikom EU u BiH Miroslavom Lajčakom. 
Za srijedu je planirano da predsjednik Parlamenta Kanade posjeti kanadski Međunarodni deminerski centar, te se sastane s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću