MENI
21.4.2008

DELEGACIJA MONITORING TIMA COE RAZGOVARALA SA ČLANOVIMA KOLEGIJA OBA DOMA PARLAMENTA BIH (ONASA)



Delegacija Monitoring tima Generalnog sekretarijata Vijeća Evrope (CoE), koju predvodi Žan Luis Lauren (Jean Louis Lauren), razgovarala je danas u Sarajevu sa članovima Kolegija Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta BiH o postprijemnim obavezama koje BiH nije ispunila, među kojima su ratifikacija Socijalne povelje i pristupanje Konvenciji o manjinskim jezicima, te prilagodba Ustava BiH Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Mladen Ivanić je kazao da je Ustav BiH potrebno prilagoditi Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, što se odnosi na način izbora članova Doma naroda i Predsjedništva BiH.

"Ovi izbori su suprotni Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja propisuje da svaki građanin ima pravo da bude biran. To kod nas nije slučaj i mi smo rekli da niko nije protiv ovog usaglašavanja, ali većina političkih partija smatra da to treba uraditi u paketu sa ostalim promjenama", kazao je Ivanić.
"Moje mišljenje je da bi to odgodilo naše prilagođavanje i da mi to, prema mom uvjerenju, nećemo moći završiti do narednih opštih izbora. Ja mislim da bi izmjene u načinu izbora članova Doma naroda i Predsjedništva BiH trebali uraditi prije, ali nema političke saglasnosti u vezi sa tim u BiH i vjerovatno će to biti urađeno u paketu sa ostalim promjenama", kazao je Ivanić, dodavši da je razgovarano i o mogućnosti eventualnog ukidanja Ureda visokog predstavnika (OHR).
"Voljeli bismo da više ne moramo dolaziti u misije monitoringa, jer bi to značilo da je BiH ispunila postprijemne obaveze. Ne radi se samo o monitoringu, već i saradnji i pomoći. Mi smo ponudili pomoć i želimo biti uključeni u određena pitanja, poput reforme Ustava BiH", kazao je Lauren. 
Šef delegacije Monitoring tima Generalnog sekretarijata CoE je kazao da je zadovoljan činjenicom da su usvojeni zakoni o reformi policije, koji će omogućiti potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
"Iako smo tek na početku višednevne posjete, ja sam jako optmističan i mislim da će naš izvještaj biti još pozitivniji, jer je napravljen dodatni korak u pravom pravcu", kazao je Lauren. (kraj)  


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću