MENI
18.4.2008

TREBINJE: USVOJENA ZAJEDNIČKA IZJAVA UČESNIKA REGIONALNE KONFERENCIJE O PRUŽANJU POMOĆI U KRIZNIM SITUACIJAMA (ONASA)


Učesnici konferencije "Regionalna saradnja i pružanje pomoći u kriznim situacijama i prirodnim katastrofama- problemi i prespektive" usvojili su danas u Trebinju Izjavu u kojoj su, izmeðu ostalog, saglasni da i ubuduće treba nastaviti sa razvojem dijaloga, razmjenom informacija i iskustava, te zajedničkom pristupanju rješavanja problema  u upravljanju katastrofama, javio je dopisnik Agencije ONASA.


 

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Slobodan šaraba kazao je na konferenciji za novinare da je Izjava značajna i kvalitetna, i da će njeno usvajanje u nadležnim tijelima zemalja učesnica, u svakom slučaju, "rezultirati jako krupnim dešavanjima i dogovorima u regionu".
"Izjavom  je inicirano formiranje zajedničkih struktura iz oblasti zaštite i spašavanja , koje će bit u funckiji u slučaju kriznih situacija",dodao je on.
Pomoćnik ministra sigunosti BiH Samir Agić rekao je da ova konferencija mora da bude izuzetno visok poticaj za nastavak,  kako  zajedničkog rada zemalja  u regionu , tako i rada na unutrašnjem planu ,odnosno jačanju unutrašnjih snaga i poboljšanju rada na sprečavanju nastanka bilo kakvih problema.
Predsjednik Odbora za odbranu i bezbjednost Skupštine Crne Gore Dragan Kujović ocijenio veoma dobrim prijedlog  prema kojem  bi svaka od država u regionu, sa posebnom posvećenošću,  trebala da putem obrazovnog sistema
edukuje  graðane o sprečavanju prirodnih katastrofa.
On je pozdravio  spremnost NATO da da izdvoji odreðena novčana sredstva za fond iz kojeg bi se finansirao naučno-istraživački rad,prije svega, mladih ljudi iz regiona koji bi se bavili naučnim istraživanjima u ovoj oblasti.
Pomoćnik direktora  Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske Stjepan Huzjak kazao je da Hrvatska poklanja veliku pažnju meðunarodnoj sradanji kada je u pitanju zaštita i spašavanje od prirodnih
nepogoda, te da u odreðenim situacijam zemlje u regionu trebaju biti upućene jedne na druge .
"Podržavamo sve inicijative  i izjave sa ovog skupa, i mislimo da će ova konferencija doprinjeti nastavku dobre i još bolje suradnje ,te da će otvorit procese i na nižim nivoima u smislu povezivanja struktura koje su
nadležne za zaštitu i spašavanje za kvaliteno reagovanje u kriznim situacijama, kada se za to ukaže potreba",rekao je Huzjak.
Potpisivanje Izjave pozdravo je i  Milan Popadić,  načelnik Uprave za vanredne situacije pri Ministarstvu odbrane Republike Srbije, koji je istakao da je će jedan od prioriteta Srbije, kao i do sadam biti saradnja sa susjedima ,jer se u nevolji najprije  prepoznaju dobri susjedi.
Konferencija, u organizaciji Komisije za odbranu i bezbjednost Pralamnetrane skupštine BiH, u saradnji sa Misijom OSCE, Regionalnim svjetom za saradnju i East West Intitutom,okupila je u prethodna dva dana preko stotinu učesnika, predtavnika  ministarstava odbrane,bezbijednosti, granične policije, civilne zaštite i vatrogasnih saveza.(kraj)
 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću