MENI
18.4.2008

MLADEN IVANIĆ IZLAGAO NA 10. ASOCIJACIJI EVROPSKIH SENATA


Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlametarne skupštine Bosne i Hercegovine, dr. Mladen Ivanić, obratio se danas učesnicima skupa 10. Asocijacije evropskih senata koji se, u organizaciji Parlamenta Austrije, od 17 do 19.aprila održava u Beču.


 

 Pozdravljajući učesnike Konferencije, gospodin Ivanić ih je informisao o napretku koji je Bosna  i Hercegovina napravila usvajanjem Zakona o reformi policije potvrđenog prije dva dana u Domu naroda PS BiH, čime su stečeni uslovi za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridrzivanju sa Evropskom unijom. U okviru teme - Uloga informacijskih tehnologija u zakonodavnom procesu -on je prezentirao dostignuća Bosne i Hercegovine i napredak koji je napravljen uspostavljanjem CIPS -a , Agencije za informacijske tehnologije kao i sa drugim pomacima koji su omogućili brže, efikasnije i učinkovitije rezultate u svim segmentima rada.

 Dr. Ivanić je iskoristio priliku da upozna skup sa nastojanjima da se uskoro uspostavi e-parlament u PS BiH čime bi svi procesi, a posebno oni koji se odnose na donošenje zakona, bili jednostavniji i efikasniji. Na taj način bio bi obezbijeđen i veći uticaj građana na proces donošenja zakona.

Inače, Asocijacija Senata Evrope okuplja predstavnike svih dvodomnih Parlamenata Evrope, a u Beču učestvuju u svojstvu predsjednika i zamjenika presjednika Senata /Parlamenata predstavnici šesnaest država: Belgije, Francuske, Italije, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Austrije, Rumunije, Ruske Federacije, Švicarske, Slovenije, Španije, Česke Republike, Velike Britanije i Luksemburga. (kraj)

 

 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću