MENI
16.4.2008

PARLAMENT BIH: DELEGATI O USVOJENIM ''POLICIJSKIM ZAKONIMA'' (ONASA)



Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić ocijenila je da danas usvojeni zakoni iz oblasti reforme policije omogućavaju BiH da se priključi velikoj porodici evropskih država.
"Ovo je optimističan dan, jer znamo da nismo sami i da ne ostajemo posljednji vagon u Evropi", kazala je Majkić, iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), novinarima u Sarajevu.
Delegat Branko Zrno, iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, kazao je da usvajanje ovih zakona za BiH znači potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA).

 

On je dodao da je jasno da su zakoni nedorečeni, ali da je ovo tek početak rada na policijskoj reformi.
Delegat Hazim Rančić je ponovio stav Stranke demokratske akcije (SDA), čiji je član, da u zakonima nisu sadržana tri evropska principa.
Rančić je najavio mogućnost pokretanja postupka pred Ustavnim sudom BiH u vezi sa ispitivanjem ustavnosti pojedinih odredbi zakona o reformi policije, nakon njihovog stupanja na snagu.
Delegat Mladen Ivanić, lider Partije demokratskog progresa (PDP), kazao je da je pitanje reforme policije od početka ispolitizirano, te da se nada da neće biti pokrenuto pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.
Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je danas zakone iz oblasti reforme policije, koji su ranije usvojeni i u Zastupničkom domu, čime je ispunjen uvijet za potpisivanje SAA.
Jednim od zakona predviđeno je osnivanje Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova i Agencije za policijsku podrušku, dok će na osnovu drugog zakona biti formirani Nadzorni odbor, Odbor za žalbe policijskih službenika i Odbor za žalbe građana.
Radi se o prijedlozima zakona koje su usaglasili Ured visokog predstavnika (OHR), Stranka za BiH i SNSD i koji predstavljaju kompromis do sada razmatranih prijedloga zakona iz ove oblasti.
Suština postignutog kompromisa svodi se na amandman u kojem se navodi da će lokalni nivo, kao dio nove jedinstvene policijske strukture BiH, zatim odgovarajuća pitanja odnosa između budućih državnih agencija i lokalnih policijskih tijela, kao i ostali detalji policijske strukture biti regulirani nakon reforme Ustava BiH, u skladu s tri principa Evropske komisije (EC).
Ta pitanja biće regulirana u dva temeljna zakona - zakonu o policijskoj službi i zakonu o policijskim službenicima BiH, koji će se zasnivati na relevantnim odredbama Ustava BiH, a biće usvojeni najkasnije godinu nakon usvajanja Ustava BiH. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću