MENI
15.4.2008

U ČETVRTAK POČINJE KONFERENCIJA "REGIONALNA SARADNJA I PRUŽANJE POMOĆI U KRIZNIM SITUACIJAMA I PRIRODNIM KATASTROFAMA - PROBLEMI I PERSPEKTIVE"



Konferencija "Regionalna saradnja i pružanje pomoći u kriznim situacijama i prirodnim katastrofama - problemi i perspektive“, u organizaciji Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH i u saradnji sa Sekretarijatom Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa za Jugoistočnu Evropu (DPPI SEE), Misijom OSCE-a u BiH i EastWest Institutom održat će se 17. i 18. aprila 2008. godine u Trebinju.

Cilj Konferencije je rasprava o uspostavljanju i jačanju regionalne saradnje, boljoj razmjeni informacija te o tome kako stvoriti samoodrživu mrežu dugoročne prekogranične saradnje. Također, jedan od ciljeva Konferencije je postizanje sporazuma o zajedničkoj strategiji za sprečavanje požara, kako bi se spriječilo dalje uništavanje ovih područja.

Na Konferenciji će učestvovati predstavnici parlamenata Republike Hrvatske, Crne Gore i Srbije, resorni ministri, predstavnici ministarstava unutarnjih poslova, odbrane, direkcija civilne zaštite, entitetski predstavnici vatrogasnih službi i civilnih zaštita, zatim predstvanici općina Trebinje, Ravno, Neum, Dubrovnik, Herceg Novi. Skupu će prisustvovati i predstavnici svih međunarodnih organizacija koji se bave ovim pitanjima,  šefovi/direktori nadležnih institucija za upravljanje katastrofama iz zemalja učesnica, Evropske komisije u BiH, DPPI-a SEE, OSCE-a, NATO-a, OHR-a, EWI-a, Danske agencije za upravljanje vanrednim situacijama, Švedske agencije za spasilačke službe, EUFOR-a i Vijeća za regionalnu saradnju. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću