MENI
7.4.2008

SAOPĆENJE POVODOM MEĐUNARODNOG DANA ROMA



Povodom 8. aprila, Međunarodnog dana Roma Sadik Ahmetović, predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izdao je saopćenje za javnost koje prenosimo u cjelosti:  

"Međunarodni dan Roma je jedan od nekoliko praznika romskog naroda, koji je 1990. godine dobio međunarodni karakter. Uprkos pokušajima da se ovaj praznik približi ljudima u BiH, većini bosanskohercegovačkih stanovnika  još uvek nije poznat.
Prema nezvaničnim i nepotpunim podacima, u svijetu danas živi oko 10 miliona Roma, a u nekim evropskim državama oni čine i do pet odsto ukupne populacije. Prema istim podacima u Bosni i Hercegovini danas živi oko 60.000 Roma.            

Međunarodni dan Roma ustanovljen je 1990. godine u Varšavi, gde je održan četvrti kongres Međunarodne unije Roma. Ovaj dan treba da podsjeća na početak međunarodne saradnje među Romima, kada je romski pokret dobio međunarodnu i socio-političku dimenziju. Na ovaj dan, učesnici proslave oživljavaju sjećanje na svoje socijalno porijeklo, jezik, kulturu i očuvanje identiteta.
Romi su prema Zakonu o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina BiH priznati kao jedna od sedamnaest nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini, međutim njihov status se još uvijek nalazi u teškom socijalnom položaju.

Romska populacija u BiH godinama nema jednaka prava kao što to imaju konstitutivni narodi ove zemlje. Romi se u BiH zbog svog načina života, često tretiraju kao građani drugog reda. Upravo zbog toga, brojne romske organizacije nastale posljednjih godina, pokušavaju da promjene sliku o svom narodu.    

Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH povodom Međunarodnog dana Roma 8. aprila ukazuje na značajne rezultate ove Komisije koja se u okviru svojih nadležnosti bavi i pitanjima zaštite nacionalnih manjina u BiH. U predhodnoj 2007. godini Komisija je provela kompletnu proceduru na utvrđivanju prijedloga kandidata za formiranje Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine. Vijeće nacionalnih manjina trenutno čini deset predstavnika različitih nacionalnih manjina od kojih jedan predstavnik zastupa prava Roma Bosne i Hercegovine. Predviđene aktivnosti Komisije u 2008. godini su uspostavljanje Vijeća nacionalnih manjina u Parlamentarnoj skupštini BiH i pružanje podrške i pomoći Vijeću u daljnjem radu, kako bi se poboljšalo stanje prava, položaja i interesa nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini a samim tim i najbrojnije nacionalne manjine Roma. (kraj)

 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću