MENI
22.4.2015

Članovi Komisije za vanjske trgovinu i carine Predstavničkog doma razgovarali sa članovima Odbora za poljoprivredu Predstavničkog doma Parlamenta Češke

Predsjedavajući Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šemsudin Mehmedović, njegov zamjenik Nikola Lovrinović i članovi te Komisije Mensura Beganović, Nikola Špirić i Miroslav Milovanović razgovarali su danas u Sarajevu sa članovima Odbora za poljoprivredu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Češke Republike o unapređenju odnosa dvije zemlje u oblastima poljoprivrede i prehrambene industrije. 

Na sastanku, kome su prisustvovali i predstavnici odbora za poljoprivredu parlamenata Federacije BiH i Republike Srpske, gosti iz prijateljske Češke Republike, predvođeni zamjenikom predsjednika Odbora za poljoprivredu Predstavničkog doma češkog Parlamenta Karelom Turečekom, prenijeli su našim parlamentarcima iskustva u ispunjavanju evropskih standarda i usklađivanju legislative u oblasti poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i u ispunjavanju uvjeta za povlačenje sredstava za ove oblasti iz evropskih pretpristupnih fondova. 

Predsjedavajući Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma PSBiH Šemsudin Mehmedović zahvalio se gostima iz Češke na ponuđenoj pomoći, naglasivši kako je potrebno da BiH strateški razmišlja o razvoju sektora poljoprivrede. Prenoseći ambicije BiH da iskoristi veliki potencijal u proizvodnji zdrave hrane i razvoju stočarstva i pčelarstva, Mehmedović je naglasio da će iskustva Češke, pogotovo iz perioda tranzicije, biti dobrodošla našoj zemlji. 

Članovi Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma, kao i poslanici entitetskih parlamenata interesirali su se i za tematiku gazdovanja šumama i drugim prirodnim resursima, kao i za kontrolu uvoza genetski modificirane hrane. 

Gosti iz Češke, koji će u BiH boraviti do četvrtka, 23. aprila, imat će sastanke i sa predstavnicima Ureda za veterinarstvo BiH, kao i sa predstavnicima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i entitetskih ministarstava poljoprivrede. Tokom boravka u BiH češki parlamentarci posjetit će i Sarajevsku pivnicu, kao i vinarije u Hercegovini. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću