MENI
7.4.2008

PARLAMENTARCI BADEN-VIRRTENBERGA: BUDUĆNOST BIH JE U EU (ONASA)



Budućnost BiH je u Evropskoj uniji (EU) i zbog toga svi napori BiH moraju biti usmjerni za ispunjavanje obaveza koje će rezultirati članstvom u EU, izjavio je danas u Sarajevu Peter Štraub (Peter Straub), predsjednik Parlamenta Baden-Viretnberga (Baden-Wuerttenberg), njemačke pokrajine čija parlamentarna delegacija boravi u uzvratnoj radnoj posjeti BiH.

"Znam da su uslovi za članstvo u EU izuzetno teški, ali i BiH mora shvatiti da uslovi moraju postojati jednaki za sve države. Zato vas molim da sve snage usmjerite ka ispunjavanju tih uslova", kazao je on novinarima nakon sastanka s članovima Kolegija oba doma Parlamenta BiH u Sarajevu.
Podsjetio je da je pokrajina Baden-Wirtenberg nastala 1952. godine, ujedinjavanjem tri manje pokrajine, te da danas u privrednom smislu predstavlja vodeću pokrajinu u Njemačkoj. 
"To je najbolji dokaz da se kada se snage ujedine može ići naprijed", dodao je on. 
Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Sulejman Tihić kazao je kako se tokom sastanka razgovaralo o mogućnostima unaprjeđenja parlamentarne, ali i ekonomske saradnje. 
"Postoje razne mogućnosti unaprjeđenja ekonomske saradnje, posebno u energetskom sektoru, s obzirom da je jedna firma iz ove pokrajine zainteresirana da bude strateški partner u izgradnji Termoelektrane (TE) 'Kakanj'", rekao je on.
Dodao je kako je ovom prilikom iskazao zahvalnost Baden-Wirtenbergu na prijemu brojnih bh. izbjeglica, od kojih su mnogi ostali da žive i rade u ovoj pokrajini, a koji su danas, kako je kazao predsjednik Parlamenta Baden-Wirtenberg, vrijedni i rado viđeni sugrađani.
Tokom današnjeg sastanka dogovoreno je da se parlamentarne delegacije ponovno sastanu u okviru konferencije o mogućnostima ulaganja u BiH, koja 29. maja treba biti održana u Štutgartu (Stutgardt), u organizaciji Generalnog konzulata BiH u ovom gradu.
"Dogovorili smo se da se ponovo sastanemo i o svim pitanjima uspostavimo stalnu saradnju, koja bi se i dalje njegovala", kazao je Štraub. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću