MENI
22.4.2015

Članovi kolegija oba doma PSBiH primili predsjednika Senata Italije


Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas u Sarajevu sa predsjednikom Senata Italije Pietrom Grassom o unapređenju bilateralnih odnosa dvije prijateljske zemlje i o sadržaju 13. Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Jadransko – jonske inicijative (JJI), kojoj je domaćin PSBiH. 

Konstatirajući da su odnosi dvije zemlje na izuzetno visokom nivou i da između Italije i BiH nema otvorenih pitanja, sagovornici su naglasili važnost jačanja i unapređivanja ekonomske saradnje i međusobne podrške dvije države u vezi sa članstvom u međunarodnim organizacijama i institucijama. 

Zahvaljujući se na punoj podršci koju Italija daje Bosni i Hercegovini u procesu evropskih integracija predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak rekao je da vjeruje da BiH neće propustiti ogromnu šansu koju joj je pružila nova inicijativa Evropske unije (EU). Čolak je naglasio je da su u BiH svi svjesni da se hitno mora krenuti u reforme koje će donijeti bolju socijalnu i ekonomsku situaciju, otvaranje novih radnih mjesta i bolji život građana naše zemlje.
Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović rekao je da našoj državi mnogo znači podrška Italije na evropskom putu i izrazio uvjerenje da će Bosna i Hercegovina, u zavisnosti od brzine reformi, taj put okončati članstvom u EU.
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Safet Softić pozdravio je posjetu senatora Grassoa našoj zemlji i naglasio da pruženu ruku EU Bosna i Hercegovina, nakon višegodišnjeg zastoja, doživljava kao šansu za novi početak i ubrzanje evropskog puta. 

Zahvaljujući se na dobrodošlici, predsjednik Senata Italije Pietro Grasso čestitao je zvaničnicima PSBiH stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i poručio da EU od BiH očekuje da bez odlaganje krene u provođenje reformi. Senator Grasso naglasio je da je Italiji veoma stalo da BiH brže napreduje na evropskom putu i najavio da će njegova zemlja nastaviti da i u političkom i u ekonomskom pogledu podržava Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik Senata Italije zahvalio se domaćinima na uvrštavanju rasprave o ilegalnoj imigraciji na predstojeću Konferenciju predsjednika parlamenata zemalja članica JJI u Neumu, poručivši da su humanitarne katastrofe u Mediteranu problem kojim se hitno trebaju pozabaviti ne samo Italija i zemlje Jadransko – jonske inicijative, nego i cijela EU. 

Senator Grasso zahvalio se BiH i na obećanoj podršci kandidaturi Italije za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i pozvao domaćine da posjete Parlament Italije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću