MENI
2.4.2008

PREKINUTA SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA BIH, NASTAVAK SUTRA U 10.00 SATI (ONASA)



Zastupnički dom Parlamenta BiH prekinuo je današnje zasjedanje kako bi bile obavljene dodatne konsultacije o prijedlozima zakona iz oblasti reforme policije koje su u parlamentarnu proceduru uputili Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Stranka za BiH (SBiH) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, odnosno zamjenik predsjedavajućeg ovog doma Niko Lozančić.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Milorad Živković kazao je da je u pauzi zasjedanja održana sjednica proširenog kolegija, na kojoj je raspravljano o prijedlozima ovih zakona, te je zaključeno da su potrebne dodatne konsultacije. 
Zastupnici su danas obavili raspravu o zahtjevima za izjašnjavanje po hitnom postupku o pomenutim prijedlozima zakona, ali se o njima nisu izjašnjavali. 
Prijedlozi zakona SNSD-a su, ustvari, prijedlozi koje je ranije uputilo Vijeće ministara BiH, ali koji nisu prošli komisijsku fazu, dok je SBiH u njih ugradila amandmane. 
Lozančićev prijedlog predstavlja pokušaj kompromisnog rješenja i približavanja stavova SNSD i SBiH o ovom pitanju. 
Usvajanje ovih zakona navodi se kao uslov za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Evropskom unijom (EU). 
Na današnjoj sjednici obavljena je i rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, Prijedlogu zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Službi za poslove sa strancima, koji su u proceduru upućeni u drugom čitanju.
Nastavak sjednice zakazan je za sutra u 10.00 sati. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću