MENI
22.4.2015

Održana 2. sjednica Zajedničke komisije za ljudska prava

Na 2. sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) prihvaćen je Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2014. godinu, u dijelu nadležnosti Zajedničke komisije. U skladu s tim nadležnostima, usvojeni su izvještaji o radu u 2014. godini Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Službe za poslove sa strancima, Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača BiH, Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, Agencije za razvoj visokog obrazovanja i Fonda za povratak. U vezi sa izvještajima pomenutih institucija, usvojeni su i zaključci koji će biti upućeni domovima PSBiH. 

Usvojeno je, sa preporukama iz Izvještaja, Izvještaj o radu za 2014. godinu Nezavisne komisije za praćenje uvjeta boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava osoba nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica BiH ili drugi sud u skladu sa zakonom BiH.

Komisija je usvojila Izvještaj o radu Vijeća nacionalnih manjina BiH za 2014. godinu.

Razmatrana je Informacija u vezi sa dužnostima poslanika, a u smislu odredaba Poslovnika Predstavničkog doma i Kodeksa ponašanja poslanika i delegata u PSBiH. Zaključeno je da se formira radna grupa, koju će činiti članovi Zajedničke komisije, kako bi preispitala odredbe Kodeksa i odredbe Pravilnika o provedbi Kodeksa, te eventualne izmjene navedenih akata dostavila Zajedničkoj komisiji za ljudska prava. 

Usvojeni su Izvještaj o radu i Orijentacijski radni plan Zajedničke komisije za ljudska prava za 2014. godinu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću