MENI
22.4.2015

Održana 3. sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH



Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH na svojoj 3. sjednici podržala je u prvoj komisijskoj fazi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima BiH, čiji je predlagač: Vijeće ministara BiH.

Komisija je podržala i Godišnji Plan obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u inostranstvu za 2015. godinu, kao i izmjene i dopune Godišnjeg plana obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga za 2015., čiji je sačinilac Ministarstvo odbrane BiH.

Usvajajući Državni akcioni plan o hitnim slučajevima zaštite stanovništva od jonizirajućeg zračenja u slučaju vanrednih događaja, nuklearnog udesa ili nastanka nuklearne štete, čiji je sačinilac Državna regulatorna agencija za radijacionu i nuklearnu sigurnost BiH, Zajednička komisija je, zbog izuzetne važnosti ovog pitanja, usvojila i zaključak kojim je zadužila Državnu regulatornu agenciju za radijacionu i nuklearnu sigurnost BiH da sačini sveobuhvatan materijal po predmetnoj problematici, te ga dostavi na upoznavanje svim poslanicima i delegatima u PSBiH, a nakon čega bi Zajednička komisija po ovom pitanju inicirala i raspravu na sjednicama domova PSBiH.

Usvojen je i Izvještaj o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru za period 01.01.- 30.06.2014., predlagača Ministarstva odbrane BiH.

Zajednička komisija podržala je i Izvještaj Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH o izdatim ispravama za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene za 2013. i kao i Izvještaj o realizaciji vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene za 2012. godinu, čiji je sačinilac, također, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Usvojeni su i u dalju parlamentarnu proceduru upućeni i Izvještaj o radu parlamentranog vojnog povjerenika BiH za 2014., kao i Izvještaj o radu Odbora za žalbe građana PS BiH za 2014. godinu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću