MENI
4.3.2008.

PARLAMENT BIH: PDP PREDSTAVIO REZOLUCIJU O NEPRIZNAVANJU NEOVISNOSTI KOSOVA (ONASA)



Zastupnik Partije demokratskog progresa (PDP) u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Branko Dokić predstavio je danas rezoluciju kojom se od najvišeg zakonodavnog tijela u BiH traži da se očituje da ne priznaje i ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Ističući da je odluka o proglašenju nezavisnosti Kosova protivna Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN, on je naveo da dokument, kojeg će PDP Zastupničkom domu na usvajanje ponuditi na narednoj sjednici, predstavlja "mali doprinos stabilizaciji bezbjednosti" u BiH, regiji i svijetu. 
"Uvjeravam vas da nije gotovo, da rješenje (nezavisnost Kosova) nije definitivno... Postoje dva moguća scenarija: jedan, koji će dovesti do dogovora u narednih nekoliko godina, i drugi scenario, koji je vrlo pesimističan, a to je stvaranje 'Bliskog istoka' na Balkanu", kazao je Dokić novinarima u Sarajevu. 
Rezolucijom PDP predviđeno je da Zastupnički dom Parlamenta BiH od Misije UN na Kosovu (UNMIK) zatraži da, u skladu sa svojim mandatom i prema Rezoluciji 1244, poništi jednostranu odluku o proglašenju nezavisnosti Kosova, te da garantira mir i bezbjednost Srbima i drugim nealbanskim narodima na tom području. 
Eventualnim usvajanjem u parlamentarnoj proceduri BiH bi druge zemlje članice UN "pozvala da se suzdrže od priznavanja" nezavisnosti Kosova, koja je proglašena 17. februara prihvatanjem Deklaracije o nezavisnosti u Skupštini Kosova. 
"Ova rezolucija treba poslati poruku svima da pregovarački proces o Kosovu nije zatvoren, da treba biti nastavljen i da je potrebno naći rješenje koje će biti prihvatljivo i za Srbiju i za Albance na Kosovu. To je i za nas veliki interes u smislu stabilnosti u cijeloj regiji i BiH", naglasio je Dokić. 
Na novinarsku konstataciju da je eventualna odluka BiH o priznavanju nezavisnosti Kosova u domenu vanjske politike i time u nadležnosti Predsjedništva BiH, a ne Parlamenta BiH, Dokić je istakao da je svrha rezolucije "stvaranje šireg političkog konsenzusa". 
U slučaju da bude usvojen u Parlamentu BiH, dodao je on, taj bi dokument imao "obavazujuće djejstvo i jaku političku poruku za sve članove Predsjedništva BiH, jer se ovdje radi o najvišem zakonodavnom tijelu u državi". 
U suprotnom, rekao je zastupnik PDP, ukoliko bi se BiH odlučila na priznavanje nezavisnosti Kosova, "otvorile bi se mogućnosti koje su predviđene već usvojenom Rezolucijom u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS)". (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću