MENI
26.2.2008.

B. ZRNO: BIH TREBA INSTITUCIJU OMBUDSMENA ZA VOJNA PITANJA (ONASA)



Institucija ombudsmena za vojna pitanja apsolutno je potrebna BiH, izjavio je novinarima u Sarajevu predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH Branko Zrno, nakon što je danas u radnu posjetu primio ombudsmena za vojna pitanja njemačkog Bundestaga Reinholda Robea (Reinhold Robbe).

 

"Funkcija vojnog ombudsmena ima apsolutno smisla, ne samo kod nas, nego u svakoj demokratskoj zemlji", kazao je Zrno, podsjećajući kako BiH trenutno nema posebnu instituciju koja bi vodila računa o ljudskim pravima vojnika. 
Članovima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH, te predstavnicima Ministarstva odbrane BiH i Ureda ombudsmena za ljudska prava BiH, njemački ombusmen za vojna pitanja danas je prezentirao ulogu i značaj ove institucije. 
"Naša institucija je jedinstvena, ne samo u Evropi, nego i u svijetu. Poslije Drugog svjetskog rata njemački parlament je odlučio da osnivanjem njemačke vojske bude uvedena i institucija ombudsmena za vojna pitanja. Namjera je bila da se napravi kontrolno nezavisno tijelo, koje će bez ikakvog uticaja voditi računa o ljudskim pravima vojnika, muškaraca i žena", kazao je Robe, naglašavajući kako nadležnost za ova pitanja crpi direktno iz Ustava Njemačke. 
Dodao je da je obradovan time što su prijateljske zemnlje zainteresirane za uvođenje jedne ovakve funkcije, te naglasio da će on kao i institucija koju predstavlja BiH pružiti svaku potrebnu pomoć u realiziranju ovakve namjere.
Predsjedavajući Komisije je najavio da će inicijativa za osnivanje institucije vojnog ombudsmena biti upućena nadležnim tijelima u skladu sa predviđenom procedurom. 
"Nama je bitno da mi ostvarimo ovo što želimo, a hoće li to biti za mjesec, dva ili šest, to nije bitno", dodao je Zrno. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću