MENI
20.2.2008.

ПРЕДСТАВНИЧКИ ДОМ ПАРЛАМЕНТА БИХ: НАСТАВЉЕНА РАСПРАВА О ИМЕНОВАЊУ ЧЛАНОВА САВЈЕТА МИНИСТАРА БИХ (ОНАСА)



Заступнички дом Парламента БиХ на сједници у Сарајеву води расправу о именовању чланова Вијећа министара БиХ, које већ неколико мјесеци ради у техничком мандату.
Предсједавајући Вијећа министара БиХ Никола Шпирић подсјетио је данас заступнике на разлоге због којих је поднио оставку, те на хронологију поновног именовања чланова те институције извршне власти, позвавши Заступнички дом да потврди њихово именовање.


Ради се о истим кандидатима који сада обављају дужност министара и њихових замјеника у техничком мандату.
 Заступник Социјалдемократске партије (СДП) БиХ Златко Лагумџија указао је током распараве на "незаконитост" процедуре именовања новог-старог сазива Вијећа министара БиХ, указујући на чињеницу да је пробијен законски рок од 35 дана од поновног именовања Шпирића за мандатара до формирања Вијећа министара БиХ.
Због тога је Заступничком дому предложио да од Предсједништва БиХ затражи поновно именовање мандатара и покретања нове процедуре именовања Вијећа министара БиХ.
С друге стране, заступник Странке за БиХ (СБиХ) Садик Бахтић подржао је  именовање чланова Вијећа министара БиХ, тврдећи да је та институција, БиХ, између осталог, омогућила парафирање Споразума о стабилизацији и придруживању са Европском унијом (ЕУ).
 Предсједавајући Клуба заступника Српске демократске странке (СДС) Момчило Новаковић нагласио је да предложени сазив Вијећа министара има "потешкоћа у функционирању", изразивши бојазан да би данашња расправа о именовању чланова Вијећа министара БиХ могла бити окончана изостанком подршке за именовање министра вањских послова БиХ Свена Алкалаја, будући да су заступници српског народа раније гласали за његово разрјешење дужности. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу