MENI
13.2.2008

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA BIH PODRŽAO PRINCIPE PRIJEDLOGA DRŽAVNOG BUDŽETA (ONASA)



Zastupnički dom Parlamenta BiH prihvatio je večeras principe Prijedloga budžeta institucija BiH i njenih međunarodnih obaveza za 2008. godinu, uz zaključke kojim su se zastupnici opredijelili da predloženi budžet u narednoj fazi bude umanjen za 45 miliona KM.

Predsjedništvo BiH utvrdilo je krajem prošlog mjeseca Prijedlog budžeta u iznosu od 1,231.357.560 KM, a zaključcima, usvojenim danas na prijedlog Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) BiH, predviđeno je da budžet bude reduciran na iznos od 1,186 milijardi KM, što je korigirani prijedlog Vijeća ministara BiH.
Na taj način, Klub SDA ponudio je kompromis i izlaz iz situacije u kojoj su zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) osporavali Prijedlog budžeta koji je stigao iz Predsjedništva BiH, tvrdeći da je predloženi budžet "nerealno planiran i predminezioniran". 
Usvojenim zaključcima predviđeno je da, i pored umanjenja predloženog budžeta, u narednoj fazi parlamentarne procedure budu uvaženi prijedlozi Predsjedništva BiH, koji se odnose na izdvajanja za program povratka izbjeglica, za nauku i razvoj, te za projekte poljoprivrede.
Zastupnički dom usvojio je i Rezoluciju o ubrzanju procesa BiH u članstvo Evropske unije (EU), kojom su zastupnici iskazali spremnost za ispunjavanje obaveza iz tog procesa. 
Između ostalog, zastupnici su u prvom čitanju usvojili Prijedlog zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Službi za poslove sa strancima. 
Zastupnički dom dao je saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o dugoročnom strateškom partnerstvu između Ministarstva sigurnosti BiH i Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF), Kjoto protokola Okvirne konvencije UN o promjeni klime i Osnovnog ugovora između BiH i Srpske pravoslavne crkve (SPC). (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću