MENI
5.2.2008

ZAVRŠEN SUSRET DELEGACIJA EP I PARLAMENTA BIH (ONASA)



U Sarajevu je danas završen dvodnevni Interparlamentarni susret Evropskog parlamenta (EP) i Parlamenta BiH, na kojem je je zaključeno da je za zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Evropskom unijom (EU) potrebno usvojiti zakon o policijskim službenicima i zakon o policijskoj strukturi BiH.

Predsjednica delegacije EP za saradnju sa zemljama jugoistočne Evrope Doris Pak (Doris Pack) istakla je da bi tek nakon donošenja ova dva zakona u okviru reforme policije i potpisivanja SSP trebala uslijediti ustavna reforma u BiH.
"Neprihvatljivo je da političari koji su postigli dogovor u Mostaru i dali obećanje evropskom komesaru za proširenje Oli Renu (Olli Rehn) da će raditi na provedbi reforme policije sada to ne čine. Ovim su napravili i problem Renu, koji je dao svoju garanciju kod potpisivanja SSP", kazala je ona.
Prema njenim riječima, zabrinjavajuće je da se od decembra u BiH ništa ne dešava po ovom pitanju.
D. Pak je rekla da je razgovarano i o regionalnoj saradnji, saradnji s Haškim tribunalom (ICTY), ekonomiji i drugim važnim pitanjima, te da je zaključeno da nijedan bh. entitet nema pravo na otcjepljenje od BiH, niti da može biti jednostrano ukinut.
Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamenta BiH Halid Genjac rekao je da će rezultati razgovora političkih lidera "na kraju doći u parlamentarnu proceduru", te da ni to nije garancija da će dogovor, ukoliko bude postignut, biti i verificiran u Parlamentu BiH.
"To je bio slučaj s posljednjim pokušajem ustavnih reformi, tzv 'aprilskim paketom'", kazao je Genjac odgovarajući na novinarsko pitanje kada će se razgovori bh. političkih lidera "preseliti u parlamentarne klupe".
I danas je bilo dosta riječi o posljednjim razgovorima bh. lidera u Širokom Brijegu, a parlamentarci su istakli da je potrebno što prije postići dogovor o reformi policije kako bi BiH nastavila evropski put.
"Nisam zadovoljna trenutnom situacijom, ali sam ipak optimista da će se stvari odvijati u interesu građana BiH", kazala je D. Pak.(kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću