MENI
5.2.2008

HDZ 1990: USTAVNE PROMJENE U BIH NUŽNOST, TRENUTNO STANJE 'HIPERTROFIJA' (ONASA)



Klub zastupnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) 1990 u Zastupničkom domu Parlamenta BiH pozvao je sve političke stranke u BiH, posebno one s hrvatskim predznakom, na hitno pristupanje ustavnim promjenama u BiH.

Zastupnici ove stranke Martin Raguž i Vinko Zorić naglasili su na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu da proces ustavnih promjena u BiH nije moguće kvalitetno voditi bez doprinosa Ureda visokog predstavnika (OHR) i Ureda Evropske unije (EU) u BiH, kao institucija međunarodne zajednice koja je dijelom odgovorna za trenutnu situaciju u BiH.
"Ovo više nije status quo, ovo u BiH je hipertrofija, zaostajanje...Vidite da će Srbija do kraja godine dobiti status kandidata za EU, a mi dovodimo u pitanje potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", kazao je Raguž, izražavajući nezadovoljstvo debaklom subotnjeg sastanka lidera šest političkih stranaka u Širokom Brijegu, čiji domaćin je bio predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić.
Ponovili su da je dvoentitetsko uređenje BiH neprihvatljivo za hrvatski narod, jer je na djelu "tendencija asimilacije i gubljenja identiteta Hrvata", te da svojim eventualnim opstankom takvo uređenje prijeti i "dokidanjem konstitutivne uloge" ovog naroda u BiH.
"Sigurno je da ćemo istrajati u borbi da se u evropskom smislu zaštite nacionalna i kulturna prava hrvatskog naroda i svakog drugog čovjeka u BiH", dodao je Raguž.
On i Zorić podsjetili su da je njihova stranka opredjeljena za federalni koncept uređenja BiH, "koji je u osnovi srednji put između pozicije koju zagovara aktualna Banjaluka, koja se svakim danom dodatno radikalizira, i viđenja dominantnih bošnjačkih političkih opcija koje zagovaraju neku vrstu centralizacije BiH, koja nije najjasnije definirana".
"Mislimo da naš koncept državi daje dovoljno ingerencija da osigura euroatlantski put i pokrene resurse koje BiH ima, ali i da omogućava njenu principijelnu decentralizaciju", naglasio je Raguž i dodao da HDZ 1990 u platformi ustavnih promjena nije precizirao broj federalnih jedinica, pri čijem bi formiranju trebalo voditi računa i o drugim kriterijima, osim o etničkim.
Istaknuo je da se u cijeli proces trebaju uključiti EU, SAD i Vijeće za implementaciju mira (PIC) u BiH, budući da je, nakon posljednjeg sastanka političkih lidera, evidentno da u BiH ne postoji spremnost za dogovor, te da se ne nazire rasplet trenutne situacije.
Zorić je podsjetio da su zastupnici HDZ 1990, prije nepune dvije godine, kao neprihvatljiv odbili "aprilski paket" ustavnih promjena, tvrdeći da i danas postoje političke snage koje se zalažu za tada ponuđene izmjene.
Naglasio je da se HDZ 1990 zalaže za usvajanje potpuno novog ustava, a ne izmjene postojećeg. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću