MENI
4.2.2008

PARLAMENTARCI BIH I ŠVEDSKE: ODNOSI IZMEĐU DVIJU ZEMLJE SU NA VISOKOM NIVOU (ONASA)



Odnosi  BiH i Švedske su prijateljski i na visokom nivou, i između njih nema otvorenih pitanja, izjavio je novinarima u Sarajevu Zastupničkog doma Parlamenta BiH Milorad Živković. 
Delegacija Parlamenta Švedske, predvođena zamjenikom predsjednika Parlamenta Janom Bjorkmanom doputovala je danas u zvaničnu posjetu BiH, a prvi radni susret imala je s domaćinima, članovima Kolegija Zastupničkog doma.

Živković je nakon sastanka rekao da Švedska prednjači među zemljama Evropske unije (EU) kada su u pitanju ostvarivanje ravnopravnosti spolova i neka druga pitanja koja se tiču građanskih prava i sloboda, te da zato mnogo toga može ponuditi BiH. On je naglasio da je ova zemlja do sada BiH pružila finansijsku pomoć od 130 miliona eura, te da će pomoć biti nastavljena i ubuduće.
Bh. parlamentarci su zahvalili gostima što je njihova zemlja primila više od 60.000 izbjeglica iz BiH i dopustila potpisivanje ugovora o dvojnom državljanstvu sa BiH, te tako pokazala primjer na koji BiH i sa drugim zemljama može uspostaviti ovaj vid saradnje.
Također, ukazano je na potrebu potpisivanja određenih sporazuma iz oblasti ekonomije, turizma i privrede, te razgovarano o putu BiH ka EU. Predsjednik Parlamenta Švedske je rekao da njegova zemlja podržava evropsku budućnost BiH, naglasivši da sve parlamentarne partije pozitivno gledaju na proširenje EU. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću