MENI
23.4.2015

Predsjedavajući oba doma PSBiH razgovarali sa predsjednikom Državnog zbora Republike Slovenije


Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šefik Džaferović i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak razgovarali su danas u Neumu sa predsjednikom Državnog zbora Republike Slovenije dr. Milanom Brglezom.

Tokom razgovora, koji je vođen na marginama 13. Konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Jadransko – jonske inicijative (JJI), dr. Brglez upoznao je predsjedavajuće oba doma PSBiH s namjerom Slovenije da riješi pitanje dugovanja prema građanima BiH koji su imali novac u Ljubljanskoj banci.

Sagovornici su se složili da između BiH i Slovenije nema otvorenih pitanja, te da je potrebno nastaviti dobru parlamentarnu saradnju, posebno kada je riječ o pitanjima koji se tiču euroatlantskog puta BiH.

Prema riječima predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Šefika Džaferovića, budućnost cijele regije jeste u Evropskoj uniji (EU) i Sjevernoatlantskom savezu (NATO), političkim i vojnim organizacijama koje vode ka stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu. Predsjedavajući Džaferović izrazio je nadu da će, nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju,
BiH još odlučnije krenuti u reforme s ciljem članstva u EU i NATO.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak upoznao je dr. Brgleza sa činjenicom da u BiH ne postoji dilema kada je riječ o članstvu u EU i NATO, ali da postoje različiti modaliteti i mišljenja kako ostvariti te ciljeve. Prema riječima predsjedavajućeg Čolaka, to je jedno od osnovnih pitanja koje je potrebno riješiti u narednom periodu.

Predsjednik Državnog zbora Republike Slovenije dr. Milan Brglez istaknuo je da će Slovenija učiniti sve što je u njenoj moći da pomogne BiH na njenom evropskom putu jer je, kako je naveo, za Sloveniju strateški bitno da sve zemlje bivše Jugoslavije postanu članice Evropske unije. Dr. Brglez pozvao je predsjedavajuće oba doma PSBiH da u najskorije vrijeme posjete Državni zbor Slovenije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću